www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ο Γιώργος καλεί τους αρχηγούς

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ με στόχο την αρχική συνεννόηση, ως προϋπόθεση της συναίνεσης με την αντιπολίτευση και πάντως με όσες δυνάμεις δεν έχουν κηρύξει ανένδοτο κατά της κυβέρνησης, μελετώνται στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ήδη από την προηγούμενη Κυριακή άνοιξε τη συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση, απευθυνόμενος ουσιαστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως λένε συνεργάτες του. Η επόμενη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκει όμως την κυβέρνηση ενώπιον ενός νέου πολιτικού τοπίου στο οποίο θα κυριαρχεί, από τη μία πλευρά, ο συσχετισμός δυνάμεων που θα έχει καταγραφεί στο εσωτερικό αφότου ολοκληρωθεί και η σημερινή ψηφοφορία, και από την άλλη η πίεση που θα ασκηθεί από το εξωτερικό για τη λήψη νέων μέτρων και αποφάσεων, με βάση την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Εurostat, η οποία εκτιμάται από οικονομικούς παράγοντες ότι θα φέρει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης αρκετά βήματα πίσω.
Εν όψει του διαφαινόμενου μετώπου που αναγκαστικά θα ανοίξει η κυβέρνηση με πολλές κοινωνικές ομάδες, ο Πρωθυπουργός έχει κάνει τους πρώτους σχεδιασμούς για τις επόμενες κινήσεις του. Μία από αυτές θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου των αρχηγών ή οι
διαδοχικές προσκλήσεις σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις, με θέμα την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης λόγω των δραματικών εξελίξεων διεθνώς με αφορμή την ιρλανδική κρίση και των επιπτώσεών τους στην Ελλάδα.

Στην κυβέρνηση και σε τραπεζικούς κύκλους κυριαρχεί η αντίληψη ότι οι πιέσεις που θα ασκήσει η τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του ελλείμματος θα είναι έντονες- εντονότερες ίσως και από την προηγούμενη άνοιξη, όταν η χώρα έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Καθοριστική παράμετρος για τις επικείμενες πρωτοβουλίες και την επιδίωξη του Πρωθυπουργού να συνδιαλλαγεί με νέα δεδομένα, κυρίως με την αξιωματική αντιπολίτευση, θα είναι το ύψος του ελλείμματος που θα ανακοινώσει η Εurostat για το 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα καλέσει αμέσως μετά την ηγεσία της ΝΔ να αποδεχθεί τα στοιχεία αυτά και να συμφωνήσει ότι από το σημείο αυτό ξεκινά μια νέα, πολύ πιο κοπιαστική και πολιτικά επώδυνη προσπάθεια εξυγίανσης.

Συμφωνία για τα νέα μέτρα

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατορθώσει στο νέο πολιτικό σκηνικό να εξασφαλίσει ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέτωπα που θα ανοίξουν με τις επικείμενες αποφάσεις για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και τις αποδοχές, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών και την εκποίηση/αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Κινήσεις σε αυτά τα μέτωπα, με παράλληλο αποκλεισμό της επιπλέον επιβάρυνσης χαμηλών εισοδημάτων και συντάξεων, περιέγραψε άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος κ. Λ. Παπαδήμος, τονίζοντας παράλληλα, σε μία έμμεση αναφορά του προς την ηγεσία της ΝΔ, ότι σε αυτές τις συνθήκες απαιτείται ενότητα.

Αναλόγως και της τροπής που θα λάβει η πολιτική συζήτηση την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών, αυτό που με κανέναν τρόπο δεν επιθυμούν η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου και η τρόικα αυτή τη στιγμή είναι μια παρατεταμένη εκλογολογία, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού θα είναι καταστροφική.

Το εσωκομματικό μέτωπο

Ο κ. Παπανδρέου έχει ακούσει μία σειρά προτάσεις και εισηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες είναι επιβεβλημένα αντίστοιχα ανοίγματα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και το ΠαΣοΚ.

Εν όψει της λήψης νέων σκληρών μέτρων, έχει διαπιστωθεί από μια μερίδα στελεχών της κυβέρνησης ότι απαιτείται άλλου είδους πολιτικός σχεδιασμός και επικοινωνιακή διαχείριση, καθώς ως σήμερα και εν αναμονή του νέου πολιτικού σκηνικού, υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές ενεργούν εν πολλοίς ως ομάδες ατάκτων, οι οποίοι μέσα από διάφορους διαύλους στέλνουν αντιφατικά μηνύματα.

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι μια μεγάλη μερίδα βουλευτών και κάποιοι υπουργοί είναι έτοιμοι να συσπειρωθούν σε ένα ιδιότυπο αντάρτικο και να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στη λογική της αναγκαστικής εφαρμογής του μνημονίου και της αδυναμίας ελιγμών από την ελληνική κυβέρνηση. Προκειμένου να προληφθεί κάτι τέτοιο, που θα συνιστά δικαίωση της λογικής Σαμαρά περί διαφορετικής πολιτικής από μερίδα του ΠαΣοΚ, έχουν μελετηθεί κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις του κ. Παπανδρέου προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος. Μία από αυτές αφορά τη δημιουργία μιας πραγματικής ηγετικής ομάδας περί τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών και ενδεχομένως κάποιων ειδικών συμβούλων του, με πρώτο τον κ. Λ. Παπαδήμο, ο οποίος θεωρείται ο πλέον αξιόπιστος συνομιλητής με την Ευρώπη και που πιθανολογείται ως και για ανάληψη κυβερνητικής θέσης στο οικονομικό επιτελείο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προταθεί στον Πρωθυπουργό και η δημιουργία μιας πραγματικής κυβερνητικής επιτροπής, η οποία δεν θα λειτουργεί ως άτυπο υπουργικό συμβούλιο ατέρμονων συζητήσεων, αλλά ως πραγματικό κέντρο πολιτικού συντονισμού και λήψης αποφάσεων. Κάτι τέτοιο θα φέρει στο κεντρικό παιχνίδι όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια για δημιουργία μετώπου ανάμεσα σε υπουργούς και τη σημερινή ομάδα κεντρικού σχεδιασμού υπό τον κ. Ι. Ραγκούση.

΄Οπισθεν στην Εξεταστική για την οικονομία

Ο Πρωθυπουργός σκέπτεται να δώσει στον κ.Σαμαρά την ευκαιρία να αποδεχθεί την πολιτική συμφωνία που αναμένεται να του προτείνει και η οποία θα συνίσταται στο εξής:

Εφόσον η ΝΔ παραδεχθεί το ύψος του ελλείμματος της περιόδου διακυβέρνησης Καραμανλή και αποτάξει ουσιαστικά το «αμαρτωλό» παρελθόν,το ΠαΣοΚ και η κυβέρνηση θα τείνουν χείρα φιλίας και κατά πάσα πιθανότητα θα κάνουν πίσω στο θέμα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία θα συμπίπτει με μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο από πολιτικής και οικονομικής απόψεως.Το ζητούμενο για τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι πότε θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία και πώς θα αποφασιστεί η σύγκληση του Συμβουλίου ή η συνάντηση με τον κ. Σαμαρά.

Με βάση κάποιες εισηγήσεις,ο προσφορότερος χρόνος θα ήταν αμέσως αφότου αποκαλυφθούν τα ευρήματα της Εurostat,δηλαδή εντός της εβδομάδας.Αλλες απόψεις μεταθέτουν τη συζήτηση στις επόμενες εβδομάδες και πάντως σε συνδυασμό με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, προκειμένου η συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Βουλή και η ψηφοφορία του Δεκεμβρίου να μη διεξαχθούν σε πολεμική ατμόσφαιρα.

Συζητείται αναβάθμιση Βενιζέλου και επιστροφή Παμπούκη

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα,οι πρωτοβουλίες αυτές εντοπίζονται σύμφωνα με ενδείξεις που δίνουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού γύρω από τους κκ.Ευ. Βενιζέλο,Χ.Παμπούκηκαι Ι. Ραγκούση.Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν ένας από τους λίγους υπουργούς με τους οποίους συζήτησε ο κ. Παπανδρέου την προηγούμενη Κυριακή και ο οποίος στην πορεία προς τον δεύτερο γύρο εξέφρασε δημοσίως και εμφατικά τη στήριξή του προς τον κ.Ι. Σγουρόστην περιφέρεια Αττικής και προς τον κ.Μ. Μπόλαρηστην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεδομένου ότι ο κ. Θ. Πάγκαλος έχει συγκεντρώσει τα βέλη της πλειονότητας των υπουργών για τις προεκλογικές του δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο (για την αναδιάρθρωση του χρέους και κατά των ενστόλων),πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν ότι είτε θα πρέπει να γίνει ένας «ανασχηματισμός κορυφής»,ο οποίος θα περιλαμβάνει είτε την απομάκρυνση του κ.Πάγκαλου από την αντιπροεδρία είτε τον παράλληλο ορισμό ενός β΄ αντιπροέδρου και συγκεκριμένα του κ.Βενιζέλου ή του κ. Ραγκούση.Σύμφωνα με τη λογική αυτών των εισηγήσεων, η με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναβάθμιση του υπουργού Εθνικής Αμυνας συνιστά μία από τις μεγάλες εφεδρείες του κ.Παπανδρέου στο εσωτερικό παιχνίδι συσχετισμών και θα μπορούσε να κλείσει πολλά μέτωπα σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Για τον κ.Παμπούκη,ο οποίος έχει παραμείνει στο παρασκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες,συζητείται πολύ η επιστροφή του σε έναν ρόλο παρόμοιο με εκείνον που αρχικώς είχε,προκειμένου να διαχειριστεί σε νέες συνθήκες ζητήματα συντονισμού και επικοινωνίας της κυβέρνησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: