www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Tο «φαινόμενο του φωτοστέφανου» παρουσιάζει ο αντιμικροβιακός χαλκός

Ακόμη και τις γύρω του, μη χάλκινες επιφάνειες, παρουσιάζει ο αντιμικροβιακός χαλκός, σύμφωνα με έρευνες Αμερικανών επιστημόνων. Πρόκειται για το «φαινόμενο του φωτοστέφανου», ιδιότητα που διαπιστώθηκε στον αντιμικροβιακό χαλκό, μετά από πιλοτική έρευνα σε εξωτερικά ιατρεία.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο «North Shore-Long Island Jewish Health System» της Αμερικής, στα εξωτερικά ιατρεία για Μολυσματικές Ασθένειες.

Στα καθίσματα αιμοληψίας της κλινικής τοποθετήθηκαν δίσκοι και βραχίονες από χαλκό και η μέτρηση των μολύνσεων από τις επιφάνειες έδειξε μείωση κατά 90% συγκριτικά με την αντίστοιχη σε συνήθεις επιφάνειες.

Επιπλέον και ύστερα από σύγκριση ελέγχων, ανακαλύφθηκε ότι ο χαλκός παρουσιάζει το μικροβιοκτόνο «φαινόμενο του φωτοστέφανου», που οδηγεί σε μείωση των μολύνσεων κατά 70%
για τις γύρω επιφάνειες των καθισμάτων που δεν είναι από χαλκό.

Οι πλειοψηφία των δειγμάτων από τα καθίσματα με χάλκινα εξαρτήματα ήταν κάτω από το επίπεδο επικινδυνότητας για τους ασθενείς, ενώ η πλειοψηφία των δειγμάτων που συλλέχθηκαν από καθίσματα χωρίς χαλκό ήταν πάνω από αυτό το επίπεδο.

Δεδομένου ότι το περιβαλλοντικό μικροβιακό φορτίο είναι μέρος του κινδύνου που σχετίζεται με την κλινική περίθαλψη, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία παράλληλα με τους αριθμούς των ασθενών, υπολόγισαν κατά προσέγγιση έναν 17πλάσιο μικρότερο κίνδυνο έκθεσης σε περιβαλλοντικά μικρόβια κατά τη χρήση χάλκινων βραχιόνων, σε αντίθεση με τους κανονικούς βραχίονες.

Τα ευρήματα αυτά σηματοδοτούν την πρώτη έρευνα για τον ακριβή υπολογισμό της μείωσης του κινδύνου με τη χρήση χάλκινων επιφανειών αφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: