www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΣΕΒ: Δεν μπορούμε να ρίξουμε τόσο πολύ τις τιμές

Η μείωση τιμών στα επίπεδα που ζητεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει, υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες. «Δεν μπορώ να λύσω την εξίσωση, πώς όταν έχω 5% κέρδος μπορώ να μειώσω 30% τις τιμές;», διερωτήθη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.


Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως «απάντηση» στην προτροπή του υπουργού προς τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων κατά 30%.

Είναι επιτακτική η ανάγκη της συμμετοχής του ΣΕΒ και των άλλων φορέων της αγοράς στην αλλαγή του κλίματος, τόνισε από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι «πρέπει να εξετάζουμε το 100% των δαπανών του καταναλωτή και όχι μόνο ένα τμήμα τους» και υποστήριξε ότι οι περισσότερες από τις δαπάνες αυτές καθορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος με τους φόρους, τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων και τα κλειστά
επαγγέλματα.

Για τις διαφορές τιμών Ελλάδας-Ευρώπης

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές τιμών των προϊόντων στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ο κ. Δασκαλόπουλος υποστήριξε ότι όλα αυτά λύνονται με τον ανταγωνισμό και ότι ο ίδιος «μίλησε επιχειρηματικά, ενώ ο υπουργός μιλά πολιτικά».

Ανέφερε, ακόμη, ότι η χώρα χρειάζεται σφριγηλές επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και πληρώνουν μισθούς, φόρους και εισφορές.

Χρυσοχοΐδης: ανάπτυξη με δυναμισμό

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «η κρίση δεν κλείνει μόνο επιχειρήσεις, αλλά ανοίγει παράθυρα και ευκαιρίες ώστε να βγούμε γρηγορότερα απ' αυτήν», καθώς και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συμμετοχής του ΣΕΒ και των άλλων φορέων της επιχειρηματικότητας και της αγοράς στην αλλαγή του κλίματος.

Ο υπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη και ουσιαστική τη συνάντηση με τον ΣΕΒ στην οποία, όπως είπε, ο ίδιος περιέγραψε τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και ο Σύνδεσμος έθεσε τα προβλήματα των επιχειρήσεων.

«Στο δίλημμα ανάπτυξη ή χρεοκοπία, απαντάμε ανάπτυξη με δυναμισμό, νέες θέσεις εργασίας, εξωστρέφεια και καινοτομία», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκαν ακόμη:

- Ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ο ΣΕΒ συμφωνεί με τη γενική κατεύθυνση οι χρηματικές ενισχύσεις να αντικατασταθούν από φοροαπαλλαγές.

- Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων. Ως το τέλος του χρόνου αναμένεται νομοσχέδιο, στην προετοιμασία του οποίου θα συμβάλει και ο ΣΕΒ με την εμπειρία των μελών του.

- Τα 30 μεγαλύτερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με το Μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ, πρέπει να καταγραφούν ως το τέλος του χρόνου. Και σε αυτόν τον τομέα έχει ξεκινήσει προετοιμασία από τον ΣΕΒ.

Ο Σύνδεσμος ζήτησε από τον υπουργό να παρεμβαίνει το υπουργείο συνολικά στην κυβέρνηση ως «εκπρόσωπος» των επιχειρήσεων για να λύνονται θέματα που εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του, αλλά απασχολούν τις επιχειρήσεις (χωροταξικά, φορολογικά, κ.ά.).

Στις επίσημες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι «θα γλιτώσουμε οριστικά τη χρεοκοπία μόνο αν δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και ότι ο Σύνδεσμος είναι φυσικός σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια».

Σε σχέση με την επένδυση στον Αστακό, ο κ. Δασκαλόπουλος σχολίασε πως ήταν ήδη γνωστό ότι «βρισκόμαστε στην τελευταία θέση στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: