www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αλυσιδωτές ενδοκυβερνητικές εντάσεις για τον Αστακό

Σειρά αντιδράσεων προκάλεσε η ακύρωση της μεγάλης επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για το χειρισμό της υπόθεσης, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, άφησε σαφείς αιχμές για το κατά πόσο η επένδυση ήταν «πράσινη».


Το Κατάρ ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στις επενδύσεις για το έργο τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, έκανε λόγο για ιδιωτική συμφωνία που δεν προχώρησε, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, σε δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι «η ιδιωτική επένδυση στον Αστακό δεν σχετίζεται με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 στην Νέα Υόρκη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κυβέρνησης του
Κατάρ».

Όπως διευκρινίζει, το Μνημόνιο Κατανόησης είναι μεταγενέστερο και αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε διακρατικές συνεργασίες και όχι σε ιδιωτικές επενδύσεις. Επισημαίνει μάλιστα ότι η Επιτροπή που θα εξετάσει πιθανές επενδυτικές δραστηριότητες, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο της Νέας Υόρκης, θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

«Συνεπώς», καταλήγει ο κ. Παμπούκης, «οποιοδήποτε άλλο σενάριο έχει δει το φως της δημοσιότητας ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα».

Πάντως, το ναυάγιο προκαλεί αλυσιδωτές ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις καθώς στην συγκεκριμένη επένδυση είχαν εμπλακεί στην αρχή ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και στη συνέχεια την υπογραφή του μνημονίου και τις περαιτέρω διαδικασίες είχε αναλάβει ο κ. Σπύρος Κουβέλης.

Είναι φανερό πως με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Παμπούκης προσπαθεί να προλάβει τη δημιουργία αρνητικού κλίματος για το μνημόνιο των 5 δισ. ευρω που είχε υπογράψει με τον ομόλογο του από το Κατάρ στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα όπως τονίζεται, την Παρασκευή θα συνεδριάσει στην Αθήνα η επιτροπή που θα εξετάσει τις επενδυτικές δραστηριότητες που αναφέρονται στο Μνημόνιο.

Λάθος χειρισμοί

Έντονα προβληματισμένοι είναι και αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καθώς θεωρούν πως από λάθος χειρισμούς χάθηκε μια επένδυση και στις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια.

Κάποιοι άλλοι βουλευτές μιλούν και για λάθος χειρισμούς, καθώς μόλις την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός απάντησε στη Βουλή σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα και ανέπτυξε τα οφέλη και για την περιοχή αλλά και για τη χώρα από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Ο κ. Τσίπρας είχε αφήσει και υπόνοιες για την εμπλοκή του Νίκου Παπανδρέου στη συγκεκριμένη επένδυση για να πάρει την απάντηση από το Γιώργο Παπανδρέου πως «μπροστά στο δημόσιο συμφέρον δεν υπάρχουν ούτε συγγενείς ούτε φίλοι».

Ευθύνες στην κοινοπραξία

Το θέμα της ακύρωσης της επένδυσης στον Αστακό κυριάρχησε και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Παμπούκης, εγκάλεσε για μη σοβαρότητα δύο από τις εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία.

«Δεν είναι καλό που δεν έγινε η επένδυση, αλλά δυστυχώς η κοινοπραξία αποδέχθηκε μη σοβαρή»

Ερωτηθείς ο κ. Παμπούκης από το βουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, εάν είναι ευχαριστημένος από τη στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος, δήλωσε ευχαριστημένος από όλους προσθέτοντας: «μεταξύ των υπουργών υπάρχει επικοινωνία».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωστας Μαρκόπουλος είπε ότι η αξιοπιστία της χώρας δεν ανακτάται με το να κατηγορούμε τις δύο εταιρίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: