www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

«Ζητώ ψήφο ευθύνης»

Το σχέδιο που υποστηρίζει αναφανδόν το Βερολίνο, δηλαδή να στερηθούν τα δικαιώματα ψήφου στην ΕΕ τα κράτη που επιδεικνύουν υπερβολική χαλαρότητα στο δημοσιονομικό επίπεδο, συνάντησε και την Παρασκευή έντονη αντίδραση από τους ευρωπαίους ηγέτες.


"Είναι απαράδεκτη η πρόταση για αφαίρεση του γενικού δικαιώματος ψήφου κράτους μέλους" δήλωσε την Παρασκευή ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ τόνισε πως υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι αποτελεί σημαντική νίκη για την ΕΕ η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και σταθερότητας. Πρόσθεσε πως οι λεπτομέρειες του μηχανισμού θα καθοριστούν στην επόμενη διαπραγμάτευση.

"Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο, αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, μπορούμε να διαπραγματευόμαστε ισότιμα, πείθονται οι εταίροι μας από τα έργα μας και όχι από τα λόγια μας"
πρόσθεσε.

"Δώσαμε μάχη για να στηρίξουμε τη θέση της χώρας μας γιατί η γενική αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου θα σήμαινε ότι δε θα είχαμε πχ, το δικαίωμα να έχουμε λόγο και ψήφο για θέματα ασφάλειας, ή θέματα που αφορούν στην ΚΑΠ, τα νησιά μας, ή την περιφερειακή ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Το γεγονός ότι ανέβηκαν τα spreads δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας στην αστάθεια"¨σημείωσε.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το δίλημμα που έθεσε περί πρόωρων εκλογών είπε ότι η κίνηση του αυτή ήταν για να ενισχύσει την ψήφο ευθύνης.

Περαιτέρω, κάλεσε τον κ. Σαμαρά "όσα λέει στο εξωτερικό να τα λέει και στο εσωτερικό με την ίδια γλώσσα."

"Είμαι ευτυχής που το θέμα παραμένει στην ημερήσια διάταξη", δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, πριν από την επανάληψη της Συνόδου Κορυφής με τους ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες.

"Όταν μια χώρα παραβιάζει επανειλημμένα τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, η συμμετοχή της στις αποφάσεις πρέπει να μπορεί να περιορίζεται", επέμεινε η καγκελάριος.

Ο λουξεμβούργιος συνάδελφός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν έδωσε την ίδια ερμηνεία. "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι το θέμα δεν είναι πλέον στο τραπέζι και έχει σταλεί στις ελληνικές καλένδες", τόνισε.

"Το κείμενο των συμπερασμάτων (της Συνόδου Κορυφής) δείχνει πως δεν υπάρχει συμφωνία στο σημείο αυτό", πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Πράγματι, το θέμα αυτό που διχάζει τους Ευρωπαίους μεταφέρεται εκ των πραγμάτων για αργότερα.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε πως θα εξετάσει "στη συνέχεια" το θέμα μιας ενδεχόμενης αναστολής του δικαιώματος ψήφου κατά τις ευρωπαϊκές συνόδους των κρατών της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, το θέμα θα εξεταστεί αφού διευθετηθεί το ζήτημα της αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ.

Η στέρηση του δικαιώματος ψήφου δεν θα ισχύει ως επιλογή "παρά μόνο σε περίπτωση που υπάρχει μόνιμη απειλή για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της" η οποία δημιουργείται από ένα κράτος, διευκρίνισε ο Βαν Ρόμπεϊ.

Δεδομένης της αντίθεσης αριθμού ευρωπαϊκών χωρών σ' αυτή την ιδέα, είναι λίγο πιθανό να δουν το φως της ημέρας αυτές οι πολιτικές κυρώσεις, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: