www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Διεθνής διάκριση σε καθηγητή του ΑΠΘ

Διεθνής διάκριση και χρηματοδότηση 1,7 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), σε επιστήμονα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον καθηγητή Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο, που εργάζεται στην ανάπτυξη ηλιακών καυσίμων.


Διδάσκει στο τμήμα Χημικών Μηχανικών, διευθύνει το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας) και είναι μέλος στη διοίκηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ηλιακών καυσίμων με ουδέτερο ή και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ηλιακή ενέργεια.

Η ερευνητική προσέγγιση βασίζεται σε επιστήμες και τεχνολογίες υλικών, αντιδραστήρων και προσομοίωσης που έχει αναπτύξει ο Δρ.Κωνσταντόπουλος τα τελευταία 20 χρόνια, στην επιστημονική περιοχή των καταλυτικών αντιδραστήρων για την αντιμετώπιση των εκπομπών καυσαερίων κινητήρων.

Η έρευνα επεκτείνεται στον τομέα των ηλιοθερμοχημικών αντιδραστήρων, που αποτελούν μία
αναδυόμενη και ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της επιστήμης για την πράσινη ανάπτυξη.

Το έγκυρο περιοδικό New Scientist (Νέα Επιστήμη) αναφέρθηκε ήδη στην προτεινόμενη ερευνητική προσέγγιση από τον καθηγητή, με εκτενές αφιέρωμα τον περασμένο Αύγουστο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: