www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

«Δεκάδες κράτη ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου»

Δεκάδες κράτη ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου έπειτα από την ευνοϊκή γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που έκρινε πως η σχετική διακήρυξη από την Πρίστινα είναι σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.


«Όσον αφορά τις νέες χώρες (που προτίθενται να αναγνωρίσουν το Κόσοβο), οι ΥΠΕΞ και άλλοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από πολλές δεκάδες χώρες μας ενημέρωσαν για τις σχετικές ετοιμασίες, αμέσως μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου» στις 22 Ιουλίου, τόνισε ο επικεφαλής της κοσοβάρικης διπλωματίας Σκεντέρ Χισένι, σε συνέντευξή του στην βοσνιακή εφημερίδα Ντνέβνι Αβάζ.

«Η αναμονή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου (στο οποίο είχε προσφύγει το 2008 η Σερβία αντιτιθέμενη στην ανεξαρτησία του Κοσόβου) είχε αναβάλει πολλές δηλώσεις αναγνώρισης», εξήγησε ο Χισένι.

Εξήντα εννέα χώρες, μεταξύ τους οι ΗΠΑ και 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει την
πρώην σερβική επαρχία, που αριθμεί δύο εκατομμύρια κατοίκους, το 90% των οποίων είναι Αλβανοί.

Ο Χισένι εκτιμά πως ορισμένες από τις πέντε χώρες της ΕΕ που ακόμη δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου-Ισπανία, Ρουμανία, Ελλάδα, Σλοβακία και Κύπρος-θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους, διαβεβαιώνοντας πως «ίσως και να υπάρξουν αναγνωρίσεις, ορισμένες εκ των οποίων κανείς δεν θα περίμενε».

Ορισμένες χώρες, σε διαφορετικό βαθμό η καθεμία, φοβούνται πως η περίπτωση του Κοσόβου θα δημιουργήσει το νομικό προηγούμενο που θα υποθάλψει ή νομιμοποιήσει τις αυτονομιστικές και διασπαστικές τάσεις στο εσωτερικό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: