www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Επίθεση ΣΕΒ κατά Κατσέλη

Αρνητικά τοποθετείται ο ΣΕΒ απέναντι στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας που αφορούν στην εποπτεία της αγοράς, μέσω του «Μνημονίου για την Ανάπτυξη». Πρόκειται για κείμενο που είχε καταθέσει στην υπουργό, Λούκα Κατσέλη, το προεδρείο του συνδέσμου, κατά τη συνάντησής τους στις 28 Ιουλίου, με το οποίο ζητούσε τον περιορισμό του ρόλου του κράτους στην αγορά.


Εξάλλου, υποστηρίζει ότι "ανάπτυξη σημαίνει μείωση του κράτους και απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων".

Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την αποστολή των προτάσεων του ΣΕΒ για τον υπό διαβούλευση αναπτυξιακό νόμο. Κατηγορεί το υπουργείο Οικονομίας πως "ενώ μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοβουλιών που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος δεν έχουν αναληφθεί -πόσω μάλλον ολοκληρωθεί- και ενώ, στην καλύτερη
περίπτωση, βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού ή της ανακοινωμένης πρόθεσης, το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας έχει επικεντρώσει τη δραστηριότητά του σε μια σειρά από παρεμβάσεις που, από τη φύση τους, εκφράζουν μια άκρατη παρεμβατική διάθεση και μια δυσπιστία προς την επιχειρηματικότητα και τη λειτουργία της αγοράς".

Υποστηρίζει ότι οι τομείς της αγοράς που αφορούν οι πρωτοβουλίες, όπως τράπεζες, καταναλωτικά αγαθά και λιανεμπόριο είναι ανοιχτές σε έντονο ανταγωνισμό.

Ως παρεμβάσεις που αποθαρρύνουν το επιχειρείν ο ΣΕΒ θεωρεί:

• Τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των χρεών, την παράταση των μισθών και τον καθορισμό ή και μείωση τιμών σε ορισμένους κλάδους, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο για τις προωθητικές ενέργειες. Ισχυρίζεται ότι αποτελούν "αναποτελεσματικές επεμβάσεις του κράτους στις αγορές και -μεταξύ άλλων- στις πολιτικές μάρκετινγκ, πωλήσεων και στρατηγικής ανταγωνισμού των επιχειρήσεων".

• Την υπό σύσταση Γενική Διεύθυνση Εποπτείας Ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει σύγχυση με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

• Την εισαγωγή μέσω Νομοσχεδίου συστήματος "Private Damages" για παραβιάσεις της Νομοθεσίας περί Ανταγωνισμού. Αναφέρει ότι η σχετική διαδικασία εφαρμογής σε επίπεδο Ε.Ε. έχει ανασταλεί μέχρι να υπάρξει πλήρης εκτίμηση των επιπτώσεων στη λειτουργία των αγορών.

• Την ενεργοποίηση στο υπουργείο Οικονομίας μηχανισμού και διαδικασιών ελέγχου του "transfer pricing", παράλληλα με τον ήδη λειτουργούντα στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι προτάσεις για τον Αναπτυξιακό

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο παραπέμπει σε μεγάλο αριθμό μελλοντικών κανονιστικών πράξεων, όπως ερμηνευτικές εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις. Αναφέρερι ότι προκύπτει κίνδυνος να καθυστερήσει σημαντικά η ενεργοποίηση του νέου νόμου στο συνολικό εύρος εφαρμογής του αν δεν έχουν υπογράφει και δημοσιοποιηθεί έως τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, ζητά την απεμπλοκή από τις διατάξεις του νόμου των επενδυτικών προτάσεων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με προϋπολογισμό κάτω των 500.000 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση εκτιμά ότι θα οδηγήσει επενδυτές και υπηρεσίες σε δυσανάλογα υψηλό γραφειοκρατικό και διαδικαστικό φόρτο.

Επίσης, ο ΣΕΒ προτείνει μία επενδυτική πρόταση να κρίνεται ως επιλέξιμη για ισοδύναμη φορολογική απαλλαγή εφόσον πληροί σε ικανοποιητικό βαθμό τουλάχιστον 3 από τα κάτωθι κριτήρια επιλεξιμότητας:

1. Εξωστρέφεια-εξαγωγές-υποκατάσταση εισαγωγών.

2. Ποιότητα-αναγνωρισιμότητα προϊόντος/υπηρεσίας.

3. Καινοτομία-εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

4. Συνέργειες-συμπληρωματικότητα-πολλαπλασιαστικά οφέλη.

5. Υπηρεσίες υποστήριξης παραγωγικών τομέων.

6. Προστασία περιβάλλοντος-εξοικονόμηση ενέργειας, πόρων-χρήση ΑΠΕ, κ.λπ.

7. Μετεγκατάσταση σε οργανωμένες περιοχές.

8. Απόσυρση παλαιών εγκαταστάσεων.

9. Μεταφορά δραστηριοτήτων από το εξωτερικό.

Τέλος, ζητά να δίνεται κρατική επιχορήγησε σε προβληματικές επιχειρήσεις μονο "κατ' απόλυτη οικονομία" και μόνον έχει υπάρχει δέσμευση τράπεζας για συμμετοχή στη χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: