www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Γιόγκα και κεταμίνη «νικούν» την κατάθλιψη

Δύο νέες, ανεξάρτητες μεταξύ τους έρευνες δείχνουν ότι τόσο η γιόγκα όσο και η κεταμίνη έχουν ιδιαίτερα αποτελεσματική δράση απέναντι στην κατάθλιψη και στα συμπτώματά της. Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης διαπίστωσαν ότι η γιόγκα αυξάνει σημαντικά την παραγωγή στον εγκέφαλο των γ-αμινοβουτυρικών υποδοχέων, GΑΒΑ, που παίζουν κεντρικό ρόλο στο να διατηρείται η ηρεμία τόσο στον εγκέφαλο όσο και γενικότερα στον οργανισμό του ανθρώπου. Εχει διαπιστωθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα των υποδοχέων GΑΒΑ συνδέονται με την κατάθλιψη, το στρες και άλλες σχετικές διαταραχές.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν και μελέτησαν για διάστημα 12 εβδομάδων δύο ομάδες ατόμων, η μία εκ των οποίων έκανε γιόγκα για μία ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα, και η άλλη έκανε τις ίδιες ώρες άλλου είδους σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα, περπάτημα. Οπως διαπιστώθηκε η γιόγκα αυξάνει πολύ περισ σότερο τα επίπεδα των υποδοχέων GΑΒΑ σε σχέση με τα άλλα είδη άσκησης. Οι
ερευνητές πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, ενώ μελέτησαν και την ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα αποτελεί ένα φυσικό εμπόδιο για την κατάθλιψη.

Η «αμφιλεγόμενη» κεταμίνη

Την ίδια στιγμή επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ διαπίστωσαν ότι η κεταμίνη μπορεί να βοηθήσει δραστικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία και μόνο δόση της ουσίας μπορεί να εξαφανίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης μέσα σε λίγες ώρες, τη στιγμή που οι διάφορες φαρμακευτικές αγωγές που χορηγούνται για αυτό τον σκοπό χρειάζονται πολλές ημέρες ή και εβδομάδες για να παρουσιάσουν κάποια αποτελέσματα. Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αφού η κεταμίνη χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό σε άλογα, ενώ αποτελεί και τη βάση εξαρτησιογόνων και παραισθησιογόνων ναρκωτικών ουσιών, όπως το γνωστό «special Κ».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κεταμίνη δρα στο νευρικό σύστημα με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ΄ ό,τι τα «συμβατικά» φάρμακα, ενώ επιπλέον αποκαθιστά τις συνάψεις στον εγκέφαλο που έχουν καταστραφεί από το στρες. Εσπευσαν όμως να επισημάνουν ότι πρέπει, πρώτον, να γίνουν νέες έρευνες με στόχο να αναπτυχθεί μια τροποποιημένη μορφή σε σχέση με τις υπάρχουσες μορφές της ουσίας και, δεύτερον, σε κάθε περίπτωση να χορηγείται μια πολύ μικρή δόση ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως για παράδειγμα οι παραισθήσεις.

ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΟ

Η γιόγκα αυξάνει σημαντικά την παραγωγή στον εγκέφαλο των γ-αμινοβουτυρικών υποδοχέων, GΑΒΑ, που παίζουν κεντρικό ρόλο στο να διατηρείται η ηρεμία του Η κεταμίνη χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό σε άλογα, ενώ αποτελεί και τη βάση εξαρτησιογόνων και παραισθησιογόνων ναρκωτικών ουσιών Εξαφανίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης μέσα σε λίγες ώρες, όταν διάφορες άλλες φαρμακευτικές αγωγές χρειάζονται πολλές ημέρες ή και εβδομάδες



Δεν υπάρχουν σχόλια: