΄Ενα σπάνιο αλλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακό φαινόμενο εντόπισε ο φακός του διαστημικού τηλεσκοπίου Chandra. Πρόκειται για μια γαλαξιακή έκρηξη την ένταση και τις επιπτώσεις της οποίας οι επιστήμονες συγκρίνουν (αναλογικά) με εκείνη του ηφαιστείου Εϊγια-φγιαλα-γιοεκούλ στην Ισλανδία πριν από λίγους μήνες. Μια μαύρη τρύπα στον γαλαξία Μ87 που βρίσκεται σε απόσταση 50 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς εκτόξευσε «κοσμική λάβα» η οποία κατέστρεψε τα υλικά δημιουργίας νέων άστρων.
Τον Μ87 κυκλώνουν νέφη αερίων και άλλης κοσμικής ύλης που έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία. Καθώς περιοχές αυτών των νεφών ψυχραίνονται, κατεβαίνουν σιγάσιγά προς το κέντρο του γαλαξία δημιουργώντας νεφελώματα μέσα στα οποία δημιουργούνται νέα άστρα. Η μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Μ87 εκτόξευσε γιγαντιαίες δέσμες σωματιδίων οι οποίες αφενός απομάκρυναν τα αέρια
και την κοσμική ύλη από το εσωτερικό του γαλαξία, αφετέρου αύξησαν τη θερμοκρασία τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «έκρηξη» της μαύρης τρύπας εμπόδισε τη δημιουργία εκατοντάδων εκατομμυρίων νέων άστρων.
Στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑSΑ απεικονίζεται το πολύχρωμο ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε στον γαλαξία Μ87 από την έκρηξη της μαύρης τρύπας η οποία κατέστρεψε τα νεφελώματα μέσα στα οποία δημιουργούνται νέα άστρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου