www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

«Ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα χώρα επιχειρηματικότητας»

Έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες νέων περικοπών και νέων φορών επισήμανε ο προεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου με εκπρόσωπους της κυβέρνησης.


Όπως τόνισε, το μεγάλο διακύβευμα στη σημερινή συγκυρία είναι η ανάπτυξη, η οποία θα είναι παραγωγική και όχι καταναλωτική, εξωστρεφής και όχι επιδοτούμενη, ανταγωνιστική και όχι πελατειακή.

Είπε χαρακτηριστικά ότι «στην Ελλαδα, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη ρητορεία περί εργασιακού μεσαίωνα επικρατεί στην πραγματικότητα επιχειρησιακός μεσαίωνας λόγω της γραφειοκρατίας, της υπερφορολογήσεις, της πολυνομίας και του κρατικού παρεμβατισμού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ τώρα είναι η ευκαιρία να μεταμορφωθεί η Ελλαδα από κράτος
δημόσιων υπάλληλων σε χώρα επιχειρηματικότητας.

"Ταφόπλακα" τυχόν αύξηση του ΦΠΑ

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, μετά την συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας νωρίτερα, εξέφρασε την αντίθεσή του στα σενάρια αύξησης του ΦΠΑ, σε νέα επιβάρυνση των ασφαλιστικών και φορολογικών επιχειρήσεων, αλλά και στον αφελληνισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Κορκίδης ζήτησε ακόμη την ενίσχυση των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας με στόχο τη συγκράτηση της ανεργίας, ενώ τάχθηκε κατά της μετακίνησης υπουργών από τα παραγωγικά υπουργεία.

Όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, αρκετοί έμποροι δηλώνουν ότι δεν «έχουν λεφτά να αποδώσουν το ΦΠΑ, καθώς με τις εισπράξεις τους πληρώνουν άλλες υποχρεώσεις, όπως μισθούς, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ». Για το λόγο αυτό οι έμποροι ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες δράσεις από τις τράπεζες ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα.

Για τον αναπτυξιακό νόμο ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι οι έμποροι εκτιμούν ότι πρόκειται για σωστή πρωτοβουλία και σε αυτό το πλαίσιο ζητούν κάποια επιχειρηματικά πάρκα που αδρανούν να αλλάξουν χρήση και να αξιοποιηθούν από εταιρείες χονδρεμπορίου και logistics.

Eιδικές ρυθμίσεις για την είσπραξη ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της κρίσης στις υποχρεώσεις τους, άμεση εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου - πριν το 2011 - και ρύθμιση περαίωσης για τρία τελευταία χρόνια, ώστε να πάρουν ενημερότητα οι επιχειρήσεις, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Οικονομίας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γ. Κασιμάτης.

Ο κ. Κασιμάτης, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι απογοητευμένος από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εξαμήνου, ενώ είναι προβληματισμένος και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Για τον αναπτυξιακό ζήτησε να ενταχθούν σε αυτόν και εμπορικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικοδομή.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα αύξηση στον ΦΠΑ, να γίνει προσπάθεια για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και σημείωσε ότι θα οδηγηθούμε σε οικονομική συρρίκνωση εάν την φοροεισπρακτική πολιτική δεν συνοδεύει και αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Τέλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των εκπτώσεων ανέφερε ότι η μείωση των πωλήσεων φτάνει μέχρι και το 50% σε σχέση με πέρυσι.

Φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις

Μήνυμα προς την κυβερνηση για τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της Μarfin Διονύσης Μαλαματίνας.

Παρουσιάζοντας τα αποτέλεσμα εξαμήνου της εταιρίας, στα οποία εμφάνισε ζημίες ύψους 103 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Μαλαματίνας τόνισε οτι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις αποτελούν πλέον μονόδρομο σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

Πρόταση να ανακηρυχθεί ο Σεπτέμβριος μήνας χαμηλών τιμών απευθύνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, προκειμένου οι καταναλωτές να επισκεφτούν τον Πειραιά και να κάνουν τις αγορές τους σε συμφέρουσα τιμή.

Στην επιστολή που απέστειλε προς τα μέλη του ο ΕΣΠ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με την λήξη των θερινών εκπτώσεων και προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά, προτείνουμε να ανακηρυχθεί ο Σεπτέμβριος ως μήνας "Φθινοπωρινών αγορών - Χαμηλών τιμών" και χωρίς την ένδειξη προσφορές στις προθήκες των καταστημάτων μας, διατηρώντας μία χαμηλή τιμή στα προϊόντα μας - κατά προτίμηση με κόκκινο χρώμα-, να προσκαλούμε το καταναλωτικό κοινό να επισκεφθεί την πόλη μας και να κάνει τις αγορές του από τα καταστήματα με τη συμφέρουσα και μοναδική - κόκκινη τιμή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: