www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

΄Εχεις αντιρρήσεις; Δασόσημο

Την καταβολή ειδικού τέλους από τους πολίτες για την επανεξέταση των δασικών χαρτών προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που ανακοινώθηκε χθες και προωθείται για δημόσια διαβούλευση.


Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αναφέρεται επίσης στο «Πράσινο Ταμείο», οι πολίτες θα καταβάλλουν «δασόσημο» για κάθε μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς έκτασης με δασικό χαρακτήρα. Το σχετικό άρθρο προβλέπει πως η πράξη μεταβίβασης είναι άκυρη αν δεν συνοδεύεται από σχετικό πιστοποιητικό του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου ή, στην περίπτωση που η έκταση δεν έχει κτηματογραφηθεί, της Διεύθυνσης Δασών της οικείας Περιφέρειας.

Στο νομοσχέδιο καταβολή του «δασοσήμου» προβλέπεται και στην περίπτωση που ο πολίτης επιθυμεί να ασκήσει ένσταση επί δασικού χάρτη. Συγκεκριμένα ορίζεται πως το ύψος του «ειδικού τέλους άσκησης αντιρρήσεων», όπως ονομάζεται, θα εξαρτάται από την επιφάνεια της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας. Στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα
εκδοθούν μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή θα ορίζονται και τυχόν εκπτώσεις επί του τέλους, το οποίο θα κατατίθεται σε ειδικό κωδικό στο Πράσινο Ταμείο. Το τέλος θα καλύπτει τη δαπάνη κύρωσης των δασικών χαρτών και, στην περίπτωση που δεν επαρκεί, θα συμπληρώνεται από άλλους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή από τη διαδικασία κύρωσης προκύπτει υπόλοιπο, αυτό δεν θα επιστρέφεται στον πολίτη αλλά θα παραμένει στη διάθεση του ειδικού φορέα.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: