www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Φρένο στο Αλτσχάιμερ μ' ένα χάπι την ημέρα

΄Ενα χάπι που θα λαμβάνεται άπαξ ημερησίως και θα σταματά την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας Σαουθγουέστερν στις ΗΠΑ. Το φάρμακο αποτρέπει τον θάνατο των νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός τους και να οξύνεται η μνήμη. Αν η θεραπεία χορηγείται εγκαίρως, εκτιμάται ότι θα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς ώστε να μη φθάνουν στα τελευταία στάδια της νευροεκφυλιστικής νόσου, οπότε και δεν είναι πλέον σε θέση να κινούνται, να μιλούν, ακόμη και να καταπίνουν.

Οι αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν το συγκεκριμένο φάρμακο έπειτα από δοκιμή περισσότερων από 1.000 χημικών ουσιών σε ποντίκια. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής τους δρ Στίβεν Μακ Νάιτ, «δεν
γνωρίζαμε αν αυτή η δοκιμή θα απέφερε καρπούς. Η ουσία βρέθηκε από απλή τύχη».

Σε πειράματα το φάρμακο Ρ7C3 έδειξε ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, αποτρέποντας τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση). Παράλληλα η ουσία φάνηκε ότι δίνει «ώθηση» στη λειτουργία των μιτοχονδρίων, των «εργοστασίων παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων. Οπως μάλιστα αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», το χημικό προσέφερε ανάπτυξη νέων νευρώνων οι οποίοι ήταν πλήρως λειτουργικοί.

Σε άλλα πειράματα το Ρ7C3 βελτίωσε τη μνήμη γηρασμένων αρουραίων, βοηθώντας τους να βρουν ευκολότερα την έξοδο σε έναν λαβύρινθο. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι ένα παράγωγο της ουσίας, το Α20, είχε ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στη μνήμη.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι το χημικό που ανακάλυψε θα μπορούσε κάποια ημέρα να «μεταφραστεί» σε θεραπεία για την Αλτσχάιμερ η οποία θα λαμβάνεται σε μορφή χαπιού μία φορά την ημέρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι το φάρμακο θα μπορούσε να ωφελήσει και άτομα με άλλες νόσους στις οποίες εμπλέκεται η καταστροφή νευρώνων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η σχιζοφρένεια και η νόσος Ηuntington. Οπως εξήγησε ο δρ Μακ Νάιτ η συγκεκριμένη ουσία δίνει πολλές υποσχέσεις για διαφορετικούς λόγους: «Μπορεί να γίνει λήψη της από το στόμα, διαπερνά εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, έχει μακρά δράση και γίνεται καλά ανεκτή χωρίς παρενέργειες από τα πειραματόζωα».

Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι απολύτως απαραίτητη καθώς οι υπάρχουσες θεραπείες δεν μπορούν να δώσουν μια σαφή λύση στο πρόβλημα αφού δεν οδηγούν σε αποκατάσταση του εγκεφαλικού ιστού που πεθαίνει εξαιτίας της ασθένειας. Το Ρ7C3 δείχνει να επιτυγχάνει εκεί που τα διαθέσιμα φάρμακα αποτυγχάνουν. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες της ουσίας, όπως και δοκιμή της σε ανθρώπους, καθώς είναι γνωστό ότι ο δρόμος από τα πειραματόζωα ως τον άνθρωπο μπορεί να αποδειχθεί πολύ μακρός...
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: