www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Κατά της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος οι Ελληνες

Κατά της γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος τάσσονται οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα της MRB για την Ένωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης.


Το 75% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη διατήρηση ξεχωριστών και ειδικά διαμορφωμένων χώρων για καπνιστές σε καφέ, εστιατόρια κ.λπ., ενώ οκτώ στους 10 θέλουν να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε επιχειρήσεις - χώρους εργασίας.

Ένας στους 3 καπνιστές απαντά ότι, αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα στα εστιατόρια κ.λπ., θα βγαίνει λιγότερο σε αυτά τα μαγαζιά.

Στην ερώτηση «ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που θα ωθούσασταν να διακόψετε το κάπνισμα/ που
μπορούν να ωθήσουν κάποιον στο να διακόψει το κάπνισμα», 81% αναφέρουν λόγους υγείας, 32% την τιμή των καπνικών προϊόντων, ενώ μόνον 4,7% αναφέρει την απαγόρευση του καπνίσματος στα εστιατόρια κ.λπ. και μόλις 1,7 την απαγόρευση της διαφήμισης και των προωθητικών ενεργειών
καπνικών προϊόντων στα σημεία πώλησης.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, λόγω της αύξησης της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, ένας στους πέντε καπνιστές στράφηκαν είτε σε φθηνότερα τσιγάρα είτε σε στριφτά.

Από την πλευρά τους οι περιπτεριούχοι σχεδόν στο σύνολό τους δηλώνουν ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στη φορολογία των τσιγάρων έχουν οδηγήσει αφενός σε μείωση της κερδοφορίας τους από τα καπνικά έως 67% και αφετέρου σε μείωση του τζίρου τους έως 30%.

Το 95% των περιπτεριούχων απάντησε μάλιστα πως ότι οι πρόσφατες αυξήσεις της τιμής στα τσιγάρα έχουν επηρεάσει την οικονομική του κατάσταση.

Τέλος, το 79% δηλώνει ότι «η βιωσιμότητα και το μέλλον της επιχείρησής τους θα απειληθεί ακόμη περισσότερο αν ψηφιστούν οι πρόσφατες εξαγγελίες της Υπουργού Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου για νέα περιοριστικά μέτρα κατά του καπνίσματος».
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: