www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Στη φτήνια οι απολύσεις και χωρίς δημοσιονομικό όφελος

Στο μισό θα πέσει η αποζημίωση απόλυσης με βάση τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, αν και υπάρχει απόκλιση με το υπουργείο Οικονομικών που εμφανίζεται να προωθεί πιο ήπια πρόταση. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία προώθησης όλων των αντεργατικών μέτρων μέσα στον μήνα, ακόμη και το... ημιτελές όσο και σκληρό Ασφαλιστικό.

Η δραστική περικοπή των αποζημιώσεων απόλυσης προβλέπεται στο Μνημόνιο (σαν εξίσωση των αποζημιώσεων μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών-βλέπε σχετικούς πίνακες) και γίνεται χάριν των εργοδοτών. Οι φτηνές απολύσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των μηνιαίων ποσοστών μαζικών απολύσεων και την κατάργηση της Διαιτησίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης ετέθησαν στο Μηνομόνιο από τον ΣΕΒ και έγιναν αποδεκτά από την κυβέρνηση σαν... αντιπαροχή στη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού στον

ιδιωτικό τομέα.


Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση στον ένα μήνα της περιόδου προειδοποίησης πριν από την απομάκρυνση του υπαλλήλου. Σήμερα ο χρόνος προειδοποίησης συμπίπτει με το ύψος της αποζημίωσης (ισάριθμα μηνιάτικα). Σύμφωνα με τα ισχύοντα, εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα προειδοποίησης (π.χ. ένα χρόνο πριν σε περίπτωση απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη για τουλάχιστον 16 έτη), τότε η νόμιμη αποζημίωση απόλυσης πέφτει στο μισό (στους 6 μήνες στο παράδειγμά μας). Με την πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης στον ένα μήνα, η αποζημίωση πέφτει αυτομάτως στο ήμισυ. Η ρύθμιση αυτή όμως θίγει τους παλαιούς εργαζομένους, αν και φαίνεται ότι δεν επηρεάζει τα εφάπαξ (40%-50% της νόμιμης αποζημίωσης).

Ηπιότερος ο Παπακωνσταντίνου

Αντιθέτως, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να υιοθετεί μια πιο ήπια πρόταση, η οποία προβλέπει μείωση της αποζημίωσης απόλυσης κατά 20% εν σχέσει με τα ισχύοντα και καμιά αλλαγή για όσους είναι άνω των 50 ετών.

Το θέμα των μειωμένων αποζημιώσεων που προβλέπει το Μνημόνιο αναμένεται να θέσουν και οι κοινωνικοί εταίροι (οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών ενώσεων επαναλαμβάνονται τη Δευτέρα). Η εργατική πλευρά θα επιδιώξει να μη μειωθεί η αποζημίωση ή ο χρόνος προειδοποίησης, ενώ ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στην ανάγκη προστασίας όσων είναι κοντά (έως 10 έτη) στο όριο συνταξιοδότησης.

5 απολύσεις μηνιαίως


Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αυξήσει το ποσοστό απολύσεων ως εξής: ελεύθερες απολύσεις στις επιχειρήσεις μέχρι 30 άτομα (ισχύει μέχρι τα 20), 5 απολύσεις τον μήνα στις επιχειρήσεις μέχρι 150 άτομα (είναι 4 μέχρι 200 άτομα) και 4% για τις μεγαλύτερες εταιρείες. Αναφορικά με τη διευθέτηση των συλλογικών διαφορών (διαδικασία ΟΜΕΔ), με τη ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος η προσπάθεια θα εξαντλείται στη Μεσολάβηση. Εάν το αποτέλεσμα αυτής δεν γίνεται δεκτό από τον εργοδότη, ο σύλλογος εργαζομένων δεν θα μπορεί να προσφύγει (μονομερώς) στη Διαιτησία· θα απαιτείται διαιτητής κοινής αποδοχής.

Για το θέμα της περικοπής των αποζημιώσεων απόλυσης και της... διευκόλυνσης των απολύσεων αναμένεται να ενημερωθεί η τρόικα των επιτηρητών στη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα (16/6 στο υπουργείο Εργασίας). Στόχος, η από κοινού προώθηση των απολύσεων με το Ασφαλιστικό (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που περιλαμβάνει και τους ένστολους) ώστε να κλείσουν μέσα στον Ιούλιο.

Χωρίς μια δικαιολογία

Ωστόσο οι σκληρές διατάξεις στο Ασφαλιστικό («θα γίνει ό,τι λέει το Μνημόνιο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου) αναμένεται να προκαλέσουν νέες μαζικές αντιδράσεις από τους εργαζομένους και να πυροδοτήσουν νέα αμφισβήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί εάν υπάρχει μια κάποια δικαιολογία για τις συντάξεις, δηλαδή τα άδεια ασφαλιστικά και κρατικά ταμεία και τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, για τις φτηνές απολύσεις δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Πόσο μάλλον όταν το όφελος είναι προφανές για τους εργοδότες οι οποίοι θα πετούν έτσι στον δρόμο εργαζομένους μετά από δεκαετίες απασχόλησης και προσφοράς.

* Ως προς το Ασφαλιστικό, φαίνεται ότι ο πλασματικός χρόνος (θητεία, ανατροφή τέκνων) στην 40ετία δεν θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, αλλά θα προστεθεί αργότερα (με άλλη νομοθετική πρωτοβουλία) ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού (1,2% το χρόνο σε μέσα επίπεδα από 2%) θα τεθεί σε ισχύ από το 2015 και όχι από το 2018 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου. Τέλος, θα μειωθεί το κίνητρο παραμονής στην εργασία με το ψαλίδισμα της προσαύξησης από 3,3% σε 3% το χρόνο πέραν των 36 χρόνων ασφάλισης.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: