www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

«Παγώνουν» τα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2010

Καμία αύξηση στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. δεν θα γίνει το 2010, ενώ παράλληλα, θεσπίζεται Κοινωνικό Τιμολόγιο, με μειωμένες χρεώσεις, που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.


Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.), τα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. θα παραμείνουν «παγωμένα» καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η μοναδική αύξηση που θα ισχύσει φέτος, αφορά στην αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), η οποία, όμως, δεν θα ισχύσει για τους οικιακούς καταναλωτές.

Ο θεσμός του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.) προβλέπει έκπτωση ύψους 10% επί του αντίστοιχου ισχύοντος τιμολογίου, για κατανάλωση από 0 έως 800 κιλοβατώρες (kWh) και έκπτωση
ύψους 20% για τις ειδικές ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, συνταξιούχοι κ.λπ.).

Ειδικότερα, στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υπάγονται όσοι καταναλωτές πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α) κατανάλωση κάτω από 1000 kWh ανά τετράμηνο (το μέρος της κατανάλωσης που ωφελείται από την έκπτωση είναι από 0-800 kWh).

β) κατανάλωση για πρώτη κατοικία.

γ) εισόδημα κάτω του αφορολογήτου ορίου.

Τα παραπάνω ορίζει το σχέδιο υπουργικής απόφασης, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 10 ημέρες. Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί μέσα στον Ιούνιο.

Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο Κ.Ο.Τ. θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στη Δ.Ε.Η. ή στους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπληρώνοντας ειδικά σχεδιασμένο έντυπο, το οποίο θα διατίθεται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: