www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Από αρχές Οκτωβρίου σε ισχύ οι διατάξεις για την απλοποίηση σύστασης εταιρειών

Παράταση ενός μηνός στην εφαρμογή των διατάξεων του νομοθετήματος που αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών έδωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατά την ψήφισή του στη Βουλή.


Προηγήθηκε σχετικό αίτημα βουλευτών, καθώς η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την ενεργοποίηση των διατάξεων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) για την απλούστευση των διαδικασιών της σύστασης εταιρειών, εντός τριμήνου από την ψήφιση του νόμου.

Με την εκ μέρους της υπουργού παράταση, η έναρξη λειτουργίας του θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ επί της αρχής και σε ορισμένα

άρθρα του, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το φάρμακο

Εν τω μεταξύ, εν μέσω αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΝΔ ψηφίστηκε (μόνο από το ΠΑΣΟΚ) τροπολογία που προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι παρά τις καλές προθέσεις της υπουργού η ρύθμιση δεν διασφαλίζει την διαφάνεια, ενώ η κ. Κατσέλη έθεσε το ερώτημα «γιατί υπάρχουν τόσες αντιδράσεις σε μία ρύθμιση που το μόνο που κάνει είναι να μειώνει τις τιμές των φαρμάκων;».

Το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο πρόκειται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, καθορίζει τη μεθοδολογία για το νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής του φαρμάκου ο οποίος θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε βρίσκεται σε ισχύ αγορανομική διάταξη η οποία προβλέπει την οριζόντια μείωση της τιμής των φαρμάκων έως και 30%.

Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη λόγω της εφαρμογής της αγορανομικής διάταξης, η οποία ισχύει από τις 30 Απριλίου, υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30% στην Αθήνα και κατά 19% στη Θεσσαλονίκη.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: