www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

«Εάν δεν είχαμε σώσει τις τράπεζες,θα είχαν εξαφανιστεί»

«Όλες οι τράπεζες θα είχαν εξαφανιστεί εάν δεν τις είχαμε σώσει» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Παράλληλα, υπενθυμίζει πως οι Γερμανία και Γαλλία ευθύνονται κατά ένα μέρος για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αφού το 2004 παραβίαζαν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Για τους λόγους αυτούς, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, «είναι ακατανόητο για τους διευθύνοντες να σκέφτονται ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008. Οι υπέρογκες αμοιβές, τα πακέτα των πριμ και τη νοοτροπία της αύξησης των κερδών σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι στοιχεία που ελάχιστα συνάδουν με την πραγματική
οικονομία. «Αυτά δεν είναι συμβατά με τις υφιστάμενες δημοκρατικές αρχές μας», αναφέρει στη συνέντευξη του.

Ακόμη υπεραμύνεται της απόφασης που έλαβε η ΕΚΤ το Μάιο για την αγορά ομολόγων από χώρες μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

«Η κατάσταση ήταν πολλή δραματική. Η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της κρίσης αυτή τη στιγμή», συνεχίζει.

Επιπλέον, δηλώνει ότι οι κυβερνήσεις του Παρισιού και του Βερολίνου ευθύνονται κατά ένα μέρος για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, η οποία προκλήθηκε όταν η Γαλλία και η Γερμανία το 2004 παραβίαζαν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Εύχομαι η γερμανική κοινή γνώμη να είχε αντιδράσει με την ίδια αποστροφή στην παραβίαση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας όπως αντέδρασε στην απόφαση μας να αγοράσουμε κρατικά ομόλογα χωρών υπό κρίση», υπογράμμισε ο Τρισέ.

«Οι κυβερνήσεις είναι εξαιρετικά αναξιόπιστες επί μήνες και επί χρόνια», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: