www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Κάτω 23% η τουριστική κίνηση στο 5μηνο του 2010

Η διεύρυνση της συνεργασίας με τη Ρωσία και τις βαλκανικές χώρες για την τουριστική ανάπτυξη της Β. Ελλάδας ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης, που συγκάλεσε η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θεοδώρα Τζάκρη, στη γ.γ. Μακεδονίας – Θράκης.

Οι φορείς του τουρισμού ανέπτυξαν στην υφυπουργό τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τον τουρισμό, σύμφωνα με τα οποία το 2009 υπήρχε πτώση στις κρατήσεις κατά 7,6 % και στον κύκλο εργασιών 13% , ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2010 τα ποσοστά αυτά είναι της τάξεως του 23% και 29% αντίστοιχα και η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των πρόσφατων γεγονότων στο λιμάνι του Πειραιά και του τρομοκρατικού χτυπήματος.


Οι παράγοντες του τουρισμού έθεσαν στην κ. Τζάκρη επιτακτικά το ζήτημα της ενθάρρυνσης του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας με μια σειρά από παρεμβάσεις που - μεταξύ άλλων -
αφορούν:

• Την απλούστευση των διαδικασιών για τη χορήγηση της βίζας στους Ρώσους πολίτες καθώς και στους πολίτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης .

• Την ανάγκη προώθησης διαφημιστικής καμπάνιας για την προβολή της Β. Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στις χώρες της Βαλκανικής.

• Τον εξωραϊσμό των πυλών εισόδου στα σύνορα της χώρας μας και ιδιαίτερα των γραφείων του ΕΟΤ που υπάρχουν σε αυτά.

• Τις υποδομές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη.

• Τη βελτίωση του χώρου των αφίξεων στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Η υφυπουργός, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο θέμα της βίζας αναφέρθηκε στην εγκύκλιο που εξέδωσε φέτος το υπουργείο Εξωτερικών, η οποία διευκολύνει τη διαδικασία χορήγησης της βίζας στους Ρώσους πολίτες καθώς και στους πολίτες άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι το ΥΠΕΞ βρίσκεται στη διαδικασία της αναζήτησης τρόπων διεύρυνσης των σημείων έκδοσης τουριστικής βίζας. Τους ενημέρωσε, επίσης, ότι έχει εκδοθεί ήδη η εγκύκλιος από το υπουργείο Εξωτερικών που αφορά στην εφαρμογή κανονισμού της Ε.Ε. για τη χορήγηση ετήσιας βίζας (τουριστικής, εργασίας κ.λπ.) για τα κράτη – μέλη της.

Σε ό,τι αφορά την προώθηση διαφημιστικής καμπάνιας για την προβολή της Βόρειας Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού (αρχαιολογικού, προσκυνηματικού, ψυχαγωγικού τουρισμού) και το αναγκαίο lifting που πρέπει να γίνει στα σύνορα και ιδιαίτερα στα γραφεία του ΕΟΤ, επισήμανε ότι το θέμα παραπέμφθηκε για να συζητηθεί σε επόμενη σύσκεψη που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη γενική γραμματεία Μακεδονίας Θράκης παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού τις επόμενες μέρες, ενώ τα ζητήματα των παρεμβάσεων στον λιμένα και το αεροδρόμιο θα τα συζητήσει η κα Τζάκρη με το νέο πρόεδρο του ΟΛΘ, Στέλιο Αγγελούδη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών τις επόμενες μέρες.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο γ.γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ν.Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων Μακεδονίας – Θράκης μαζί με μέλη της Ένωσης
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: