www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Αποτρέψαμε τη χρεωκοπία

Σε επιστράτευση κορυφαίων υπουργών για την επικοινωνιακή της οχύρωση εν όψει των τελικών αποφάσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προχωρεί η κυβέρνηση καθώς η πίεση από την άνοδο των διαφορικών επιτοκίων δανεισμού εντείνεται καθημερινώς επιβαρύνοντας το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κύριο επιχείρημα που θα επιστρατευθεί: «Δεν πρόκειται για προσφυγή στο ΔΝΤαλλά για ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης» και το πολιτικό του περιτύλιγμα: «Για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε την ευθύνη φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ».

Ανάλογα μηνύματα θα εκπέμψει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ίσως και στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συνεργάτες του ταυτόχρονα διέψευδαν χθες κατηγορηματικά τις φήμες ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα τις επόμενες ημέρες.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πάντως χθες: «Δίνουμε τον αγώνα ώστε να μπορούμε να φύγουμε από την
επιτήρηση, όπου δυστυχώς κακές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος μάς έχουν βάλει. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε. Προχωράμε και θα τα καταφέρουμε».

Η αναπροσαρμογή της τακτικής ξεκίνησε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η ηγεσία της ΝΔ, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, τώρα προσπαθεί να απαξιώσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό δεν θίγει την κυβέρνηση. Αυτό προσβάλλει βάναυσα τους κόπους και τις μεγάλες θυσίες των ελλήνων πολιτών» είπε.

Παρά ταύτα και παρά τα όσα είχε επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι δεν θα συνεχιστούν οι δημόσιες συζητήσεις για τη διαπραγμάτεση με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ο κ. Πεταλωτής αμφιταλαντεύθηκε χθες όταν ρωτήθηκε αν αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι και το επιτόκιο δανεισμού που αναφέρεται στην ευρωπαϊκή συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης.

«Τους όρουςτους διαπραγματευόμαστε» είπε αρχικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντώντας όμως σε διευκρινιστική ερώτηση λίγο αργότερα σημείωσε: «Εγώ δεν είπα ότι διαπραγματευόμαστε μόνο το επιτόκιο. Είπα ότι γίνονται διαβουλεύσεις σε συγκεκριμένο πλαίσιο συγκεκριμένων αποφάσεων» τόνισε.

Στην προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης που διαμορφώνεται εν όψει της πιθανολογούμενης ενεργοποίησης του μηχανισμού η κυβέρνηση επισείει και την απειλή της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία απαντώντας έτσι στην προσπάθεια της ΝΔ να επιρρίψει στο ΠαΣοΚ την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας. Στόχος μιας τέτοιας κίνησης θα είναι να προκληθεί μια πολιτική συζήτηση στο Κοινοβούλιο ούτως ώστε να τεθεί η ΝΔ προ των ευθυνών της για την κατάσταση που παρέδωσε.

«Αποτρέψαμε οριστικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε χθες ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Η αδυναμία του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις θα ήταν ήδη πραγματικότητα. Αυτό το αποτρέψαμε οριστικά. Ματώσαμε, δώσαμε μάχες, είχαμε νίκες, ακόμη και λάθη μπορεί να έγιναν, αλλά το αποτρέψαμε!» .

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε «να σταματήσει η παραπληροφόρηση» σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές της ΝΔ» ενώ προσέθεσε: «Τώρα έχουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θα διαθέσει από μόνος του πάνω από 30 δισ. ευρώ για εφέτος αν και όταν χρειαστεί».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: