www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Ηλεκτρισμός από Σαχάρα

Mπορεί η Σαχάρα να μετατραπεί σε μια άνευ προηγουμένου εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρισμού;

Γερμανοί μηχανικοί επεξεργάζονται το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο σχέδιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας, που προβλέπει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στην Σαχάρα, όπου υπάρχει άφθονη ηλιοφάνεια και βέβαια άφθονος χώρος:

Η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου έχει έκταση πάνω από 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια (5,6 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα) και η εγκατάσταση μιας διάταξης από τέτοιους συλλέκτες μόνο στο 1% της έκτασης της Σαχάρας είναι αρκετή να ηλεκτροδοτήσει ολόκληρο τον κόσμο!


Το ωραίο στην ιστορία αυτή είναι ότι η βασική τεχνολογία που απαιτείται για την υλοποίηση του προγράμματος «ηλεκτρισμός από την Σαχάρα» ήδη υπάρχει εδώ και χρόνια και λειτουργεί κανονικά.

Η θερμότητα του ήλιου θα συλλέγεται με συγκεντρωτικούς συλλέκτες τύπου σκάφης (parabolic troughs) -σαν και αυτούς της φωτογραφίας που είναι από την έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ.

Το σχέδιο είναι βεβαίως εξαιρετικά φιλόδοξο, αλλά μακροπρόθεσμο. Ακόμη και αν προχωρήσει κανονικά, η ημέρα που θα μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί όλη η Γη από τον ήλιο της Σαχάρας είναι πολύ μακρινή.

Ο πρώτος στόχος του σχεδίου είναι να καλυφθεί το 15% των αναγκών της Ευρώπης για ηλεκτρισμό έως το… 2050, ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η μεταφορά του ηλεκτρισμού από την έρημο στη Γηραιά Ήπειρο.
apogevmatini

Δεν υπάρχουν σχόλια: