Τέλος δόθηκε χθες στο πολύκροτο σίριαλ του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», με την επαναγορά από τους Θ. Αναστασιάδη, Τ. Καραμήτσο του 70% των μετοχών της εφημερίδας τις οποίες κατείχε η «Πήγασος Εκδοτική.
Η οριστική λύση της συνεργασίας συμφωνήθηκε χθες έπειτα από συνάντηση των δυο πλευρών, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίσθηκε να ακολουθηθεί η λεγόμενη «μέση οδός».
Ειδικότερα το τελικό τίμημα της συμφωνίας για το 70% των μετοχών της κυριακάτικης εφημερίδας, φέρεται να έκλεισε σε ποσό σχεδόν στη μέση της «απόστασης» που χώριζε τα 18 εκατ. ευρώ που έδινε η πλευρά Αναστασιάδη - Καραμήτσου, από τα 35 εκατ. ευρώ που ζητούσε η πλευρά Μπόμπολα και πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η πορεία που θα ακολουθήσει στη συνέχεια το ιδιαίτερα επιτυχημένο εκδοτικό εγχείρημα, που υπενθυμίζεται ότι είχαν αρχίσει πριν από 5 χρόνια, οι Τ. Καραμήτσος, Θ. Αναστασιάδης, αλλά και ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το νέο εκδοτικό σχήμα θα είναι πολυμετοχικό αφού μερίδιο των μετοχών θα κατέχουν και οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι ενώ σε ό,τι αφορά το ποσό για την εξαγορά του ποσοστού της «Πήγασος» φέρεται να προέρχεται κατά κύριο λόγο από τραπεζικό δανεισμό, ενώ
λόγος έγινε και για ύπαρξη άλλου επενδυτή.
Η επιχείρηση
Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση επισημαίνεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, με εξαίρεση τις τελευταίες Κυριακές -οπότε και η μετοχική διαμάχη στο εσωτερικό της κορυφώθηκε πράγμα που επηρέασε τη γενικότερη λειτουργία- το «Πρώτο Θέμα» διατήρησε την πρωτοπορία στη λίστα με τις κυκλοφορίες των κυριακάτικων εφημερίδων, την οποία άλλωστε κατέκτησε και σε ετήσιο επίπεδο το 2009, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 9,63 εκατ. φύλλα (3,68 εκατ. φύλλα στην περιοχή Αθηνών - Πειραιώς και 5,95 εκατ. φύλλα στην επαρχία), απορροφώντας το 16,42% της αγοράς.
Από οικονομική άποψη και σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, το 2008 οι πωλήσεις της εφημερίδας ανήλθαν σε 51,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 1,45 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών ύψους 3,1 εκατ. ευρώ το 2007).
Σημαντικό ρόλο το επόμενο χρονικό διάστημα πάντως εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν, μεταξύ άλλων και οι ευρύτερες εξελίξεις στον εκδοτικό χώρο και ειδικότερα -σύμφωνα με πληροφορίες- στη συλλογική εκπροσώπηση των εκδοτικών επιχειρήσεων.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για το ενδεχόμενο εναλλακτικού δικτύου διανομής των εντύπων. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι ιδιοκτήτες του «Πρώτου Θέματος» -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- είναι ένθερμοι υποστηρικτές της πολιτικής των ενθέτων προσφορών στις εφημερίδες, πράγμα βεβαίως που αποτελεί και μήλον της έριδος στις σχέσεις με άλλους εκδότες.
Η «λογική» της συμφωνίας
Η παραμονή του «Πρώτου Θέματος» στους ιδρυτές του, κρίθηκε τελικά ως η πλέον συμφέρουσα λύση για όλες τις πλευρές.
Σε ό,τι αφορά την πλευρά Μπόμπολα, η λύση της κυκλοφορίας της εφημερίδας χωρίς τους πρωτεργάτες της εκτιμήθηκε ότι θα στοίχιζε βραχυπρόθεσμα -και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο- σημαντικά, με άμεσες επιπτώσεις στην κυκλοφορία του τίτλου, ενώ παράλληλα το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας παράλληλης έκδοσης (των δημοσιογράφων) από την πλευρά Αναστασιάδη - Καραμήτσου, θα έκοβε την αγορά στα δυο, αποδυναμώνοντάς την, πράγμα που καμία από τις δυο πλευρές δεν επιθυμούσε, αφού θα σήμαινε ζημιά για όλους.
Η επίτευξη της συμφωνίας σε ό,τι αφορά την πλευρά Μπόμπολα, συνοψίζεται στη λογική «πούλα τώρα που είναι ψηλά», ενώ σε ό,τι αφορά την πλευρά Αναστασιάδη - Καραμήτσου «υπάρχει περιθώριο για να πάμε ψηλότερα».
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου