www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Έρχεται το Bluetooth για ρολόγια χειρός

Σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσουν στην αγορά νέα χαμηλής ενέργειας τσιπάκια Bluetooth, τα οποία θα δώσουν μια νέα διάσταση στη γνωστή ασύρματη τεχνολογία, καθώς θα μπορούν να ενσωματωθούν σε ρολόγια χειρός και σε άλλες συσκευές, όπως παιγνίδια, οικιακούς αισθητήρες, ιατρικά μόνιτορ κ.α., επεκτείνοντας τις δυνατότητές τους.

Το νέο Bluetooth, για παράδειγμα, θα επιτρέπει στο ρολόι που φοράτε στο χέρι σας, να σας λέει ποιος σας παίρνει τηλέφωνο ή να σας δείχνει μηνύματα κειμένου. Το Bluetooth Special Interest Group, που προωθεί διεθνώς το ομώνυμο πρότυπο ασύρματης τεχνολογίας, σχεδιάζει να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις άμεσα και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν υπάρξει στην αγορά τα πρώτα καταναλωτικά προϊόντα, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.


«Θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας τελείως νέας αγοράς για το Bluetooth και θα καταστήσει δυνατή την χρησιμοποίησή του σε προϊόντα στα οποία μέχρι σήμερα το Bluetooth δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί», δήλωσε ο Μάικλ Φόλι, διευθυντής του Bluetooth Special Interest Group.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τα προϊόντα υγείας και άσκησης, όπως βηματόμετρα και μετρητές γλυκόζης, αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική αγορά για το νέο Bluetooth. Μερικές τέτοιες συσκευές ενσωματώνουν ήδη ασύρματες τεχνολογίες, αλλά η προτυποποίηση που θα φέρει το
Bluetooth, θα τις κάνει φθηνότερες, ενώ θα συνδέονται πια με πολλές άλλες συσκευές.

Τα πρώτα πειραματικά ρολόγια χειρός με Bluetooth εμφανίστηκαν στην αγορά πριν περίπου πέντε χρόνια, όμως ήσαν μεγάλα, βαριά και απαιτούσαν φόρτιση κάθε λίγες εβδομάδες. Δονούνταν για να ειδοποιήσουν τον κάτοχό τους ότι είχε κλήση στο κινητό του (αν αυτός βρισκόταν εντός ακτίνας δράσης) και έδειχναν τον αριθμό του καλούντος.

Η νέα «ελαφριά» έκδοση του Bluetooth θα επιτρέψει τη δημιουργία ρολογιών που δεν θα είναι μεγαλύτερα από ένα κανονικό ρολόι και η μπαταρία τους θα διαρκεί πάνω από ένα χρόνο. Όμως το κινητό για να συνδεθεί με το ρολόι, θα πρέπει να διαθέτει κι αυτό ένα νέας γενιάς «ελαφρύ» τσιπάκι Bluetooth. Τα τηλέφωνα με τα υπάρχοντα τσιπ Bluetooth δεν θα μπορούν να συνδεθούν με το ρολόι.

Η νέα «ελαφριά» έκδοση αναμενόταν εδώ και χρόνια. Η Nokia άρχισε να την αναπτύσσει το 2001 με το όνομα Wibree, αλλά το 2007 παραχώρησε δωρεάν την μέχρι τότε τεχνολογία που είχε αναπτύξει, στο Bluetooth Special Interest Group για να αναλάβει αυτό την ευρεία προώθησή της.
 
Αν και αρχικά (το 2008) η σκέψη ήταν η έκδοση της Nokia να ενοποιηθεί με το υπάρχον πρότυπο Bluetooth, αυτό τελικά δεν συνέβη, επειδή το Bluetooth Special Interest Group εστιάστηκε σε μια άλλη έκδοση του Bluetooth, που θα του επιτρέπει να μεταφέρει μεγάλα αρχεία σε ταχύτητες Wi-Fi.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: