www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Δήλωση μόνο με κάτοψη κτιρίου

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν αναλυτικά οι κινήσεις, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να συμπεριληφθούν στη νέα νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση των ημιυπαίθριων και των άλλων χώρων που άλλαξαν αυθαίρετα χρήση.


Αυτό δήλωσε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης. Οπως είπε, θα εφαρμοστεί μια απλή διαδικασία και θα απαιτείται μόνο το σχέδιο της κάτοψης του κτιρίου. Ο υφυπουργός υποστήριξε πως το πρόστιμο που θα καταβληθεί επιστρέφει ουσιαστικά στους πολίτες μέσω των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών δράσεων.


Το σχέδιο νόμου για τους ημιυπαίθριους πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι δεν ενισχύει την αυθαίρετη δόμηση, επισημαίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σχολιάζοντας τη νέα νομοθετική ρύθμιση
που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. «Οφείλει με τις διατυπώσεις του να πείσει ότι πληρούται η συνταγματική επιταγή του άρθρου 24 (σ.σ.: περί προστασίας του περιβάλλοντος), ότι οι όροι διαβίωσης θα αναβαθμιστούν, ότι η μαζική αναστολή από την κατεδάφιση θα οδηγήσει στο κτύπημα της αυθαίρετης δόμησης και δεν θα περάσει το μήνυμα ότι και στο μέλλον τον πρώτο λόγο θα έχει η αυθαιρεσία, την οποία ακολουθεί και επιδοκιμάζει ο νομοθέτης», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση.

Το ΤΕΕ κρίνει θετικά τις προβλέψεις για τη διάθεση των πόρων από τα πρόστιμα αποκλειστικά για περιβαλλοντικές δράσεις, για τη δημιουργία «ταυτότητας κτιρίου» και για την ίδρυση σώματος ελεγκτών μηχανικών.

Αλλαγές

Η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) ζητεί αλλαγές προς το ηπιότερο για τα υπόγεια και για τα κτίρια που έχουν κτιστεί πριν από τον Δεκέμβριο του 2003 (θέσπιση μειωτικού συντελεστή), όπως επίσης επαύξηση του χρόνου ισχύος του μέτρου στα 99 χρόνια αντί για 40 που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Προτείνει να διατεθούν οι πόροι που θα συγκεντρωθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Ανεπαρκές και εισπρακτικό, αλλά πάντως λιγότερο προβληματικό από την προηγούμενη ρύθμιση Σουφλιά, χαρακτηρίζουν το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Κατακρίνουν την ανυπαρξία προστίμων για τους κατασκευαστές, όπως επίσης και την απουσία του στόχου να ξαναβρούν οι ημιυπαίθριοι χώροι τις αρχιτεκτονικές και βιοκλιματικές λειτουργίες για τις οποίες θεσπίστηκαν.

Οι Οικολόγοι ζητούν να αποκατασταθούν οι ημιυπαίθριοι ως ανοικτοί βοηθητικοί χώροι.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: