www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Το σούσι έχει «ωφέλιμα ένζυμα» για το πεπτικό

Δεν είναι μόνο της μόδας, είναι και ωφέλιμο το ιαπωνικό σούσι, λένε Γάλλοι επιστήμονες. Αυτό το είδος παραδοσιακής διατροφής στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μεταφέρει στο ανθρώπινο έντερο εξειδικευμένα γονίδια που επιτρέπουν την πέψη του, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Ειδικότερα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τρώγοντας σούσι τυλιγμένο με ένα είδος φυκιού, οι λάτρεις του είδους καταβροχθίζουν εκτός από το έδεσμα και τα θαλάσσια βακτήρια που κατακερματίζουν το φύκι, αλλά και τα γονίδια που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τους συγκεκριμένου πεπτικού ενζύμου. Η ομάδα των επιστημόνων, υπό τον Ζαν Εντρίκ Εμαν του Πανεπιστημίου Πιερ ε Μαρί Κιουρί του Παρισιού, μελέτησε ένα είδος κόκκινης άλγης, την πορφύρα. Σε αυτό το είδος συγκαταλέγεται και το φύκι νόρι που χρησιμοποιείται για το περιτύλιγμα του σούσι. Η ομάδα απομόνωσε το νέο ένζυμο, την πορφυρανάση, που παράγεται
από τα βακτήρια που ζουν πάνω στο φύκι. Το ένζυμο κατακερματίζει τις σκληρές στοιβάδες στα κύτταρα του φυκιού και έτσι τα βακτήρια μπορούν να τραφούν.

'Ιδιο ένζυμο και γονίδια

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εντόπισαν το ίδιο ένζυμο και τα γονίδια που επιτρέπουν τη δημιουργία του σε βακτήρια του πεπτικού συστήματος Ιαπώνων που είχαν εξεταστεί για άλλους λόγους. Οπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες τα γονίδια αυτά κατέληξαν στα εντερικά βακτήρια των εθελοντών μέσω του παραδοσιακού ιαπωνικού σούσι. Τα γονίδια που διευκολύνουν την πέψη των αλγών πιθανώς να αποδειχθούν εξαιρετικά ωφέλιμα στον άνθρωπο, καθώς μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά από φυτά που υπό φυσιολογικές συνθήκες αδυνατούμε να χωνέψουμε. Οπως λένε οι ερευνητές, πρόκειται για ένα εκπληκτικό παράδειγμα φυσικής επιλογής, καθώς τα βακτήρια που διέθεταν τα γονίδια των θαλάσσιων μικροοργανισμών είχαν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: