Δεν είναι μόνο της μόδας, είναι και ωφέλιμο το ιαπωνικό σούσι, λένε Γάλλοι επιστήμονες. Αυτό το είδος παραδοσιακής διατροφής στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μεταφέρει στο ανθρώπινο έντερο εξειδικευμένα γονίδια που επιτρέπουν την πέψη του, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.
από τα βακτήρια που ζουν πάνω στο φύκι. Το ένζυμο κατακερματίζει τις σκληρές στοιβάδες στα κύτταρα του φυκιού και έτσι τα βακτήρια μπορούν να τραφούν.
'Ιδιο ένζυμο και γονίδια
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εντόπισαν το ίδιο ένζυμο και τα γονίδια που επιτρέπουν τη δημιουργία του σε βακτήρια του πεπτικού συστήματος Ιαπώνων που είχαν εξεταστεί για άλλους λόγους. Οπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες τα γονίδια αυτά κατέληξαν στα εντερικά βακτήρια των εθελοντών μέσω του παραδοσιακού ιαπωνικού σούσι. Τα γονίδια που διευκολύνουν την πέψη των αλγών πιθανώς να αποδειχθούν εξαιρετικά ωφέλιμα στον άνθρωπο, καθώς μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά από φυτά που υπό φυσιολογικές συνθήκες αδυνατούμε να χωνέψουμε. Οπως λένε οι ερευνητές, πρόκειται για ένα εκπληκτικό παράδειγμα φυσικής επιλογής, καθώς τα βακτήρια που διέθεταν τα γονίδια των θαλάσσιων μικροοργανισμών είχαν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου