Μία μυστική συνάντηση με άγνωστη θεματολογία και με έξοδα του Τουρκικού κράτους, χαρακτηρισμένη ως υπερεπείγουσα...
Τι γνωρίζει ο Ερντογάν και προσπαθεί να δημιουργήσει το κατάλληλο σκηνικό εν όψει εξελίξεων;
Συνάντηση με περίπου 1.500 πολιτκούς και επιχειρηματίες τουρκικής καταγωγής από όλη την Ευρώπη πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι καλεσμένοι του Ερντογάν έφτασαν στην πόλη με έξοδα του τουρκικού κράτους, ενώ τόσο οι πρεσβείες των ευρωπαϊκών χωρών όσο και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν αντιλήφθηκαν το τι συνέβη στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας WELT, ο Ερντογάν κάλεσε τους περίπου 1.500 πολιτκούς και επιχειρηματίες ώστε να τους ενημερώσει για τα συμφέροντα της Τουρκίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι μπορούν να τα «υπηρετήσουν». Αυτό το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι η μυστικότητα η οποία διατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ ασαφές παραμένει ακόμα το περιεχόμενο των συζητήσεων. Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, το γεγονός κατάφερε να παραμείνει κρυφό, όχι λόγω των «λεπτών χειρισμών» της κυβέρνησης, αλλά κυρίως λόγω της αδράνειας των Τούρκων δημοσιογράφων, οι οποίοι δεν κατάλαβαν περί τίνος ακριβώς επρόκειτο.
Όπως δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό SPIEGEL, το οποίο συνομίλησε με έναν από τους συμμετέχοντες, ο Ερντογάν ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να μην ξεχνούν ποια είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των πολιτικών τους δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέφερε ότι στόχος των Τούρκων οι οποίοι ζουν στην Ευρώπη πρέπει να είναι το να λάβουν την υπηκοότητα της χώρας που τους φιλοξενεί- διατηρώντας πάντα και την τουρκική- ώστε να μπορούν να ασκήσουν ευκολότερα πολιτική επιρροή στα θέματα τα οποία αφορούν την Τουρκία. Ωστόσο, ο Ερντογάν τόνισε πως σε καμία περίπτωση οι ίδιοι δεν θα πρέπει να υιοθετούν τα χαρακτηριστικά και την ταυτότητα των ανθρώπων της χώρας που ζουν.
Κανείς δεν κατάλαβε τίποτα
Η ηλεκτρονική σελίδα WELT ONLINE επικοινώνησε με ευρωπαϊκές πρεσβείες, εκ των οποίων μόνον μία γνώριζε για την συγκεκριμένη συνάντηση. Η μία πρεσβεία, η οποία γνώριζε για αυτό, είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της στην τουρκική κυβέρνηση για να στείλει έναν δικό της παρατηρητή, χωρίς να λάβει όμως ποτέ σχετική πρόσκληση.
Η πρεσβεία της Ολλανδίας απάντησε πως διερευνά το θέμα, σχετικά με το ποιος πολιτικός της χώρας συμμετείχε στη συνάντηση αλλά και ποιο ήταν το αντικείμενο της, ενώ η πρεσβεία της Ελβετίας ανέφερε ότι γενικά, οι ψηφοφόροι της χώρας θεωρούν ότι όλες οι κινήσεις των διπλωματών της γίνονται για το κοινό καλό. Παράλληλα, όλες οι πρεσβείες χαιρέτησαν τις επαφές της Τουρκίας και των σημαντικών προσωπικοτήτων τουρκικής καταγωγής, εφόσον αυτές γίνονται με σκοπό το «χτίσιμο γεφυρών» για τη φιλοξενία και αφομοίωση των Τούρκων στις χώρες φιλοξενίας τους. Ωστόσο κοινό ερώτημα παραμένει αν ήταν αυτός ο σκοπός της συγκεκριμένης συνάντησης.
Αναγνώστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου