www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Διατροφικό σκάνδαλο με λιαστές ντομάτες

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές στη χώρα μας, για ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο. Τις τελευταίες 15 ημέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΕΦΕΤ και του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, μετά τις συνεχείς ειδοποιήσεις που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επιδημία ηπατίτιδας Α σε ανθρώπους.


Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εμφανιστεί επιδημία και οφείλεται σε αποξηραμένη ντομάτα, γνωστή με την ονομασία λιαστή, που εισήχθη κατά τόνους τους τελευταίους μήνες από την Τουρκία.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε κατάσχεση ποσοτήτων που βρίσκονταν σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις και δείγματα εστάλησαν στην ιατρική σχολή της Πάτρας, τα οποία όμως μέχρι στιγμής είναι αρνητικά.

Έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία από τα νοσοκομεία όλης της χώρας εάν έχει παρατηρηθεί έξαρση συμπτωμάτων ηπατίτιδας Α, ενώ πρόσφατα συνεδρίασε εκτάκτως και το κέντρο ελέγχου λοιμώξεων.

Οι λιαστές ντομάτες προέλευσης Τουρκίας, διανεμήθηκαν από τον Οκτώβριο έως το τέλος Ιανουαρίου από την εταιρεία με την ονομασία "Αλώνια".

Στη Γαλλία έχουν προσβληθεί 55 άτομα και νοσηλεύθηκαν 27. Η ηπατίτιδα Α είναι μία ιογενής ασθένεια και εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε μέσω των διακινητών της ντομάτας. Μπορεί να προκαλέσει πυρετό, γαστρεντερίτιδα και ίκτερο στους ηλικιωμένους, καθώς και βλάβες στο συκώτι.

Για προληπτικούς λόγους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη χώρα μας δέσμευσε φορτία με ποσότητες λιαστής ντομάτας και από κάθε εισαγωγή λαμβάνεται δείγμα. Το 98% των εισαγωγών μας σε λιαστή ντομάτα, γίνεται από την Τουρκία.

megatv

Δεν υπάρχουν σχόλια: