www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Δοκιμάζεται θεραπευτικό εμβόλιο για το Πάρκινσον


Στις αρχές της εβδομάδας χορηγήθηκε σε δέκα ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον ένα εμβόλιο που υπόσχεται καταπολέμηση της ασθένειας. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται ένα θεραπευτικό εμβόλιο για αυτή τη νόσο. Το εμβόλιο έχει την κωδική ονομασία PD01A και η δραστική ουσία που περιέχει διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να καταστρέψει την πρωτεΐνη  αλφα-συνουκλεΐνη που παίζει κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

Η δοκιμή

Η αλφα-συνουκλεΐνη συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και συνδέεται με την διακοπή της παραγωγής ντοπαμίνης, ενός πολύτιμου
νευροδιαβιβαστή. Οι περισσότερες θεραπείες μέχρι σήμερα δεν προσπαθούν να καταπολεμήσουν την ασθένεια αλλά να περιορίσουν τα συμπτώματά της αυξάνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης.

Το εμβόλιο που δημιούργησε η αυστριακή εταιρία Affiris είναι το πρώτο που προσπαθεί να λειτουργήσει θεραπευτικά. «Οταν η αλφα-συνουκλεΐνη συσσωρεύεται στα κύτταρα διακόπτει την παραγωγή ντοπαμίνης φυλακίζοντας τη μέσα στα κύτταρα που την παράγουν. Η πρωτεΐνη είναι επίσης τοξική και καταστρέφει τους νευρώνες και τις συνάψεις» αναφέρει ο Μάρκους Μάντλερ, επικεφαλής προκλινικής ανάπτυξης της Affiris. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε συνολικά 32 ασθενείς με αρχικό στόχο να αποτιμηθεί η ασφάλειά του. Παράλληλα ωστόσο οι ερευνητές θα παρακολουθούν και την αποτελεσματικότητά του

Δεν υπάρχουν σχόλια: