www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Λ. Κατσέλη: Επώδυνοι και παράλογοι οι όροι του νέου μνημονίου


Παράλογους χαρακτηρίζει τους όρους που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για το δεύτερο δάνειο των 130 δισ. ευρώ η Λούκα Κατσέλη, με άρθρο της στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

«Οι όροι του μνημονίου, στερούνται κάθε οικονομικής και πολιτικής λογικής, αποσταθεροποιούν την οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική και υπονομεύουν τη δημοκρατία», υποστηρίζει η ανεξάρτητη βουλευτής, προσθέτοντας ότι οι ρήτρες της συμφωνίας όχι μόνο επώδυνες για το σύνολο του ελληνικού λαού, αλλά επιβαρύνουν επικίνδυνα την ύφεση και αυξάνουν την ανεργία.

Η κ. Κατσέλη επισημαίνει ότι η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με συνέπεια η μείωση του δημόσιου
χρέους στο 120% το 2020, να αποδειχθεί ανέφικτη. Τελικά, προσθέτει, το νέο μνημόνιο «αποτυγχάνει στον πρωταρχικό του στόχο, που είναι να καταστήσει βιώσιμο το χρέος».

Όπως τονίζει ακόμη, σε αντίθεση με το πρώτο μνημόνιο, το δεύτερο τείνει τελικά να καταστρέψει τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, όπως για παράδειγμα, με τη δυνατότητα παρέμβασης της κυβέρνησης στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, τη δυνατότητα αλλαγής των συλλογικών συμβάσεων ή ακόμα με την υποβάθμιση του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, καθώς και με την αύξηση των ανισοτήτων, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Σημειώνει ακόμη ότι νέο δάνειο συνδυάζεται με «έναν χωρίς προηγούμενο περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της χώρας».

Η κ. Κατσέλη αναφέρεται στην αποδυνάμωση που έχουν υποστεί τα μεγάλα κόμματα, τον κατακερματισμό της πολιτικής σκακιέρας με την άνοδο των ακραίων κομμάτων, ενώ τονίζει ότι «ανοίγει» πλέον ο δρόμος για τη χειραγώγηση της πολιτικής ζωής από «ομάδες μη θεσμικού ενδιαφέροντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: