www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ελπίδες για νέες θεραπείες για χρόνιες ηπατικές παθήσεις


Ελπίδες για νέες θεραπείες σχετικά με τις χρόνιες παθήσεις του ήπατος, όπως η κίρρωση του ήπατος και η ηπατίτιδα, δημιουργεί μια νέα ανακάλυψη στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής.

Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι επιστήμονες κατάφεραν να ρίξουν φως στις κυτταρικές διαδικασίες μέσω των οποίων το ήπαρ είναι δυνατό να αποκαταστήσει μόνο του τις βλάβες του.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Στιούαρτ Φορμπς και τον δρα Λιουκ Μπούλτερ του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανακάλυψαν μια τεχνική για να αυξάνουν την παραγωγή των ζωτικών εκείνων κυττάρων που επιτρέπουν την αποκατάσταση (αναγέννηση) του κατεστραμμένου ηπατικού ιστού. Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί την ενεργοποίηση
συγκεκριμένων γονιδίων κατά τα πρώτα στάδια των ηπατικών κυττάρων.

Όταν το ήπαρ (συκώτι) υφίσταται βλάβη, έχει την ικανότητα αυτοθεραπείας, αλλά δυστυχώς παράγει υπερβολικά πολλά νέα κύτταρα του χοληφόρου πόρου και όχι αρκετά από τα λεγόμενα ηπατοκύτταρα, τα οποία είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συγκεκριμένου οργάνου.

Τα ηπατοκύτταρα καταστρέφονται, όταν το ήπαρ πληγεί από παθήσεις όπως η κίρρωση και η ηπατίτιδα. Οι βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να βρουν μια μέθοδο για να μειώνουν τη δημιουργία κυττάρων του χοληφόρου πόρου και να «ενθαρρύνουν» την παραγωγή των ηπατοκυττάρων, τα οποία καθαρίζουν (φιλτράρουν) στο ήπαρ τις επιβλαβείς τοξικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα.

Η ανακάλυψη αυτή γεννά ελπίδες για νέα φάρμακα, που θα κάνουν κάτι ανάλογο, υποβοηθώντας την αυξημένη παραγωγή ηπατοκυττάρων. Αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε θα αποσυμφορηθούν οι σχετικές λίστες αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: