Τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα ταξί εξέφρασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας το νομοθέτημα «κοινωνικά άδικη» και «θλιβερή εξαίρεση».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι «για πρώτη φορά απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι ομόφωνη, αλλά κατά πλειοψηφία», ενώ πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας δεν προτίθεται να ψηφίσει το νομοθέτημα και στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο πάντως αναμένεται να τεθεί τις προσεχείς μέρες σε δημόσιο διάλογο και
ακολούθως να κατατεθεί στη Βουλή.
Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «προστατεύει τα στενά συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας», κάτι που όπως είπε, είναι πολιτικά ανήθικο. Εκθέτοντας εξάλλου τις απόψεις του επί του θέματος εστίασε στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την δημόσια περιουσία, όπως είναι οι άδειες επιβατηγών οχημάτων δημοσίας χρήσης, ως ιδιωτική περιουσία του κατόχου, η οποία μεταβιβάζεται, κληρονομείται και δωρίζεται, άρα διατηρείται η "μαύρη" αγορά, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.
Παράλληλα, επισήμανε ότι με το εφεύρημα του αλγόριθμου, δεν δίνεται καμία νέα άδεια στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κλείνει πριν καν ανοίξει και η αγορά των ειδικής μίσθωσης οχημάτων (εννεαθέσιων τουριστικών προμισθωμένων).
Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ακομη ότι οι έδρες των ταξί παραμένουν, πλην Αττικής, οι προ-Καποδίστρια Τοπικές κοινότητες και δεν λαμβάνεται υπόψη η νέα διοικητική δομή της χώρας.
Παρατήρησε τέλος ότι με το νομοσχέδιο αυτό οι εταιρείες ταξί θα μπορούν να έχουν έως το 10% των αδειών, πχ στην Αττική, ενώ το νομοσχέδιο που είχε εισηγηθεί εκείνος, ως υπουργός Μεταφορών, προέβλεπε τη δυνατότητα για δέκα άδειες ανά εταιρεία.
Το νομοσχέδιο πάντως θα κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ώρες, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Μεταφορών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο των προτάσεων του πρώην υπουργού Δημήτρη Ρέππα και οι διατάξεις του έχουν την σύμφωνη γνώμη τόσο του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν, τέλος, ότι υπάρχει περιθώριο συζήτησης των διατάξεων του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην Ολομέλεια καθώς και με την τρόικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου