www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πιθανά προβλήματα στα οστά λόγω βιταμίνης Ε

Νέα μελέτη ιαπώνων επιστημόνων σε ποντίκια έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε ενδεχομένως να προκαλεί προβλήματα στην υγεία των οστών.

Όπως εξηγούν με δημοσίευση των ερευνητών του Πανεπιστημίου Keio στην επιθεώρηση «Nature Medicine», από πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια είδαν ότι τα ζώα που λάμβαναν μεγάλες δόσεις βιταμίνης Ε είχαν μικρότερη οστική μάζα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Ως γνωστόν φυσικές πηγές της εν λόγω βιταμίνης αποτελούν διάφορα έλαια, τα πράσινα λαχανικά όπως π.χ. το σπανάκι και το μπρόκολο και οι ξηροί καρποί όπως π.χ. τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν τώρα ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε _ που συχνά λαμβάνονται για την ενίσχυση των νυχιών και των μαλλιών _ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα οστά. Μέχρι στιγμής η λήψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί μέσα από πάρα πολλές
μελέτες με την ενίσχυση της υγείας των οστών. Ωστόσο στην περίπτωση της βιταμίνης Ε χρειάζεται ακόμα περαιτέρω διερεύνηση.

Οστικό… «στριπτίζ»
Στα πειράματά τους, οι ερευνητές από την Ιαπωνία χρησιμοποίησαν ποντίκια τα οποία μοίρασαν σε δύο ομάδες: η πρώτη δεν ελάμβανε επαρκείς δόσεις βιταμίνης Ε, ενώ στη δεύτερη χορηγούνταν τακτικά συμπληρώματα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Σύντομα οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η υγεία των οστών των ζώων που δεν συγκέντρωναν επαρκή επίπεδα της βιταμίνης Ε στον οργανισμό τους ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με εκείνη των υπολοίπων, τα οποία μάλιστα εμφάνιζαν σημαντική απώλεια οστικής μάζας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η λήψη βιταμίνης Ε ενδεχομένως να ενθαρρύνει τον σχηματισμό οστεοκλαστών (κυττάρων που αποδομούν τα οστά) αντί οστεοβλαστών (κυττάρων που τα δομούν), γεγονός που οδηγεί στην απώλεια πολύτιμης οστικής μάζας.

Οι απόψεις διίστανται
Μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου Αμπερντίν, στη Σκοτία, γύρω από τις επιπτώσεις της διατροφής στην υγεία των οστών, είχε επίσης υπογραμμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της βιταμίνης Ε. Η επικεφαλής της μελέτης δρ Χέλεν Μακντόναλντ είχε σπεύσει να σχολιάσει ότι δεν χρειάζονται διατροφικές αλλαγές για τον περιορισμό της συγκεκριμένης βιταμίνης, καθώς οι δόσεις που λαμβάνουμε μέσω των τροφίμων είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με εκείνες που εμπεριέχονται στα συμπληρώματα διατροφής.

Παλαιότερη μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2010, ωστόσο, είχε δείξει αντίθετα ότι η λήψη βιταμίνης Ε «θωρακίζει» τα οστά και θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το ζήτημα σίγουρα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: