www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η Μικρασιατική καταστροφή ζωντανεύει στο μουσείο Μπενάκη

Ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης, οι μνήμες ξυπνούν με το ντοκιμαντέρ «Διωγμός και Ανταλλαγή πληθυσμών (Τουρκία-Ελλάδα: 1922-1924)» και την ομότιτλη φωτογραφική έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα Τρίτη 27 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στο μουσείο Μπενάκη.


Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου του Κεντρικού Κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη και θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται μία σειρά προβολών του ντοκιμαντέρ.

Η σκηνοθέτης και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ επανέρχονται
στο θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής με το ντοκιμαντέρ «Διωγμός και Ανταλλαγή πληθυσμών (Τουρκία - Ελλάδα: 1922-1924)», θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στην επιστήμη της Ιστορίας, αλλά και στον κόσμο που χάθηκε και ξεριζώθηκε, το 1922 και, με μία νέα ματιά, επιχειρούν να διηγηθούν ολόκληρη την ιστορία και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Έλληνες και Τούρκοι πρόσφυγες, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, ενώ Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ιστορικοί αναλύουν τα γεγονότα.

 Σπάνιο υλικό 

Το ντοκιμαντέρ και η φωτογραφική έκθεση περιέχουν σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, που συγκεντρώθηκε από «κλειστά» αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει άγνωστες εικόνες του Διωγμού και της Ανταλλαγής των πληθυσμών, οι οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Η έκθεση βασίζεται στην ιδέα ότι έφτασε η στιγμή να διηγηθούμε ολόκληρη την ιστορία και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, και όχι μόνο τη μισή.

Πληροφορίες

 Μουσείο Μπενάκη, Βασ. Σοφίας και Κουμπάρη 1 – Αθήνα, τηλ.: 210 3671000. «Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών (Τουρκία - Ελλάδα 1922-1924)», από 28 Μαρτίου ως 29 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σειρά προβολών του ομώνυμου ντοκιμαντέρ στο αμφιθέατρο του ίδιου κτιρίου (Κουμπάρη 1). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: