www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Διευκρινίσεις για την εξαίρεση του swap με την Goldman Sachs από το «κούρεμα»


Εγγραφο με το οποίο δίνει διευκρινίσεις για τους λόγους που εξαιρέθηκε από τη διαδικασία του PSI το swap του ελληνικού δημοσίου με την Goldman Sachs, ύψους 5 δισ. ευρώ, διαβίβασε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας να ενημερωθεί η Βουλή γιατί το συγκεκριμένο swap εξαιρείται από το «κούρεμα».

«Στην παρούσα φάση, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη βιώσιμου χρέους (PSI) αφορά σε ομόλογα που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο και βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης» υποστηρίζει στην απάντησή του ο υπουργός
Οικονομικών και προσθέτει:

«Το συμμετέχον ποσό (206 δισ.) αποτελεί το συντριπτικό ποσοστό του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα και αποτελεί ένα ομοιογενές σύνολο που αντιμετωπίστηκε μέσα από την ενιαία διαδικασία των Δημόσιων Προσκλήσεων για Ανταλλαγή».

Για το εν λόγω swap όμως, ο κ. Σαχινίδης επισημαίνει ότι «αποτελεί διμερή σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Titlos PLC/ Εθνικής Τράπεζας και διέπεται από συμφωνία ISDA (παραγώγων)». Προσθέτει δε ότι «η στατιστική/λογιστική καταγραφή του κατά τη Eurostat ως χρέος δεν αναιρεί την νομική μορφή της σύμβασης» για να επισημάνει ότι «η όποια διαπραγμάτευση δύναται να γίνει σε διμερή βάση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και όχι ως μέρος των Δημοσίων Προσκλήσεων του PSI».

Ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε, επίσης, στη Βουλή και έγγραφη απάντηση σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κασσάρα, για το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που δόθηκαν στους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων. Ο κ. Σαχινίδης υπενθυμίζει ότι «τα ομόλογα δόθηκαν στις εταιρείες - προμηθευτών των Δημόσιων Νοσοκομείων σε προαιρετική/εθελοντική βάση» και συμπληρώνει ότι τα εν λόγω ομόλογα ήταν διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, και άρα ήταν δυνατό να πωληθούν. Ο υπουργός αναφέρει μάλιστα ότι όπως «εκτιμάται το 1/3 αυτών έχει ήδη πωληθεί σε τράπεζες».

Ο βουλευτής πάντως που είχε καταθέσει την ερώτηση τονίζει ότι η απόκτηση των ομολόγων αυτών δεν αποτέλεσε επενδυτική επιλογή των προμηθευτών, αλλά τη μοναδική διέξοδο για την ικανοποίηση των απαιτήσεων από τα Δημόσια Νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: