www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας την Πέμπτη για τη Δημόσια Υγεία


Τετράωρη στάση εργασίας στο δημόσιο τομέα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, για την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας, έχει εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη, η ΑΔΕΔΥ.

Η στάση εργασίας, θα αρχίσει στις 11:30 και θα διαρκέσει ως τη λήξη του ωραρίου, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη και θα ακολουθήσει πορεία προς τα συναρμόδια υπουργεία. Ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία, κέντρα υγείας, προνοιακές δομές και το ΕΚΑΒ. Στη στάση εργασίας συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας -Πειραιά και η
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ). Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΔΗΝ) οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις προνοιακές μονάδες, θα πραγματοποιήσουν πεντάωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

Στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας υγείας αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων και η ΑΔΕΔΥ.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίστηκε πως «οι συνεχείς περικοπές των προϋπολογισμών τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ, οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και Υγειονομικών Μονάδων μετατρέπουν σταδιακά την Υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε είδος πολυτελείας. Την ίδια στιγμή, μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού (περίπου 30%) που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ένσημα για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας, αλλά ακόμη και εργαζόμενοι που είναι ασφαλισμένοι, δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

Όπως επίσης υποστήριξαν, η υποστελέχωση και οι ελλείψεις προσωπικού μαζί με την κατάργηση ή συγχώνευση των 50 μικρών και μεγάλων νοσοκομείων που προβλέπεται από τον εφαρμοστικό νόμο, θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοσοκομείων εάν συνυπολογιστεί ότι τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί 40% σε σχέση με πέρυσι και τα αποθεματικά των νοσοκομείων που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν εξαιρέθηκαν από την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSI. Την ίδια ώρα πολλοί από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης εξαιτίας των πρόσφατων μεγάλων μισθολογικών περικοπών.

Αναφερόμενοι, τέλος, στη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σημείωσαν ότι ήδη αντιμετωπίζει έλλειμμα 4 δισ. ευρώ και υπάρχει κίνδυνος να θα οδηγηθεί σε αδυναμία αποπληρωμής των άμεσων υποχρεώσεών του, συμπαρασύροντας και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, εξαιτίας των ανεξόφλητων νοσηλίων που θα προστεθούν στα ποσά που έχουν σωρευτεί ήδη από άλλους Ασφαλιστικούς Φορείς που οφείλουν χρήματα στα δημόσια νοσοκομεία.

 Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών εξέφρασαν επίσης τη διαφωνία τους με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας.

Στην αυριανή στάση εργασίας συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Αιτία αποτελούν, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι συνεχείς περικοπές και οι περιορισμοί σε φάρμακα και παροχές, οι μειώσεις στη χρηματοδότηση και η συμπίεση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που δημιουργούν ασύλληπτες και τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: