www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΣτΕ: Νόμιμες οι πρυτανικές εκλογές του 2010 στο Πανεπιστήμιο Αθήνας


Νόμιμες κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι πρυτανικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τον Ιούνιο του 2010, στις οποίες εξελέγη πρύτανης ο Θ. Πελεγρίνης.

Η ολομέλεια του ΣΤΕ απέρριψε με ισχυρή πλειοψηφία την αίτηση του υποψήφιου πρύτανη, Χ. Στεφανάδη και των τριών υποψήφιων αντιπρυτάνεων, Ελένης Καραμαλέγκου, Ι. Δημητρίου και Ε. Λέκκα.

 Ο κ. Στεφανάδης και οι τρεις αντιπρυτάνεις υποστηρίζουν στην προσφυγή τους ότι στις πρυτανικές εκλογές ψήφισαν παράνομα 1.061 διοικητικοί υπάλληλοι των Ανώτατων
Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

 Ειδικότερα, οι υποψήφιοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος 3549/2007 προβλέπει ότι το ειδικό εκλεκτορικό σώμα για τις πρυτανικές εκλογές, απαρτίζεται και από το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου και έτσι, ο νόμος αυτός, που επιτρέπει τη συμμετοχή στις εκλογές και του διοικητικού προσωπικού, είναι αντίθετος στο άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

 Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε όλους ισχυρισμούς των προσφευγόντων υποψηφίων, ως αβάσιμους, αόριστους και αναπόδεικτους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν -μεταξύ των άλλων- ότι όταν έχει τεθεί σε εκλογική διαδικασία αμιγώς διοικητικό θέμα ή έχει προεχόντως διοικητικό χαρακτήρα και όχι επιστημονικό (χαρακτήρα), δεν είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 16) η συμμετοχή όλων των παραγόντων τής πανεπιστημιακής ζωής στη λήψη αποφάσεων.

Ακόμη, ερμηνεύοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα οι δικαστές έκριναν ότι οι οριστικοί εκλογικοί κατάλογοι των εκλεκτόρων μπορεί να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα τού πανεπιστήμιου, αλλά μετά τη δημοσιοποίηση «δεν υπόκεινται σε οιαδήποτε μεταβολή, όπως λ.χ. προσθήκη ή διαγραφή ονομάτων εκλεκτόρων ή διόρθωση των επιμέρους στοιχείων τους, ούτε αυτεπαγγέλτως, ούτε κατόπιν υποβολής ενστάσεως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: