www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Το απόγευμα η νέα συνάντηση των αρχηγών υπό το Λ.Παπαδήμο


Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόικα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη, οι τελικές θέσεις των πολιτικών αρχηγών θα διατυπωθούν τελικά την Τρίτη. Θα ακολουθήσουν την Τετάρτη η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup και την Πέμπτη η συνεδρίαση Eurogroup-Ecofin.

Μέχρι τις 15-16 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, εκτίμησε ο κ. Μπεγλίτης, σημειώνοντας ότι το βάρος πέφτει
πλέον στις ΚΟ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Συμφωνία σε όλα και από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ζήτησε το ΠΑΣΟΚ μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε πως για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι παλεύει για να αποτρέψει μέτρα που θα φέρουν περισσότερη ύφεση. Mετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της διαπραγμάτευσης και εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Στην εκτίμηση ότι θα απαλειφθεί η εμμονή της τρόικας για περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προέβη ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης που ζήτησε να φύγουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου και να αναλάβουν τεχνοκράτες.

Τα μεσάνυχτα εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της τρόικας και του ΙΙF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη. Οι συνομιλίες με την τρόικα αναμένετο να συνεχιστούν σήμερα το πρωί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: