www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Σήμερα αρχίζει η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο

Στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, στο μοναδικό χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων, οι κάτοικοι θεωρούν το πέρασμα των λαθρομεταναστών φαινόμενο τόσο συνηθισμένο, σχεδόν όσο και η ομίχλη που σκεπάζει τον Εβρο αυτήν την εποχή.

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής πρόκειται να εγκαινιάσει την κατασκευή του φράχτη κατά μήκος της συνοριακής γραμμής.

Το έργο σχεδιάστηκε από τις ελληνικές Αρχές με σκοπό να ανακόψει το κύμα των χιλιάδων λαθρομεταναστών, ωστόσο σύμφωνα με πολλούς απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα σε άλλο
σημείο της μεθορίου.

Το μήκος του φράχτη θα είναι συνολικά 10,3 χλμ. και θα κατασκευαστεί από τις Καστανιές ώς τη Νέα Βύσσα. Δύο σειρές ατσάλινου συρματοπλέγματος ύψους 3 μέτρων η καθεμιά, ανάμεσα στις οποίες θα περιπολούν αστυνομικοί, θα σφραγίσουν σε έξι μήνες το μοναδικό σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων που δεν ορίζεται από τον Έβρο.

Σε μικρή απόσταση από τον φράχτη σχεδιάζεται να λειτουργήσει κέντρο επιχειρήσεων με θερμικές κάμερες. Και όλα αυτά θα κοστίσουν περίπου 5 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα δοθούν από εθνικούς πόρους. Στις Καστανιές και τη Νέα Βύσσα οι νέοι επισημαίνουν ότι η ελληνική εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου έχει υποσχεθεί ότι θα απασχολήσει ανέργους της περιοχής στην κατασκευή του έργου.

Οι κάτοικοι στα σύνορα λένε ότι από την ημέρα που εξαγγέλθηκε η κατασκευή του φράχτη οι διακινητές έχουν αλλάξει δρομολόγια και χρησιμοποιούν τα περάσματα νοτιότερα, κοντά στο Σουφλί.

Από την αρχή του έτους τρεις λαθρομετανάστες βρέθηκαν πνιγμένοι στον Εβρο και άλλοι δύο αγνοούνται. Το 2011 συνολικά 54.974 άνθρω- ποι διέβησαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, περίπου 8.000 περισσότεροι από το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: