Για «βίαιη αλλά εξαιρετικά μειοψηφική» αντίδραση έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου με αφορμή τις συνεχείς αναβολές των εκλογών για νέα συμβούλια διοίκησης σε ορισμένα πανεπιστήμια.
««Δίνω ενδεικτικά το παράδειγμα, του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου, του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, με 88.000 φοιτητές και 2.500 καθηγητές όπου 300 άνθρωποι, με παραταξιακές και κομματικές σημαίες λοιδόρησαν, εξύβρισαν με χυδαίο τρόπο, σεβαστούς δασκάλους και γενναίους καθηγητές», τόνισε.
Παράλληλα, παρατήρησε ότι «είναι γενναίοι οι άνθρωποι που κάτω από απειλές και βία, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία, προσπαθούν να αλλάξουν και να πάρουν
στα χέρια τους το Πανεπιστήμιο».
Επιπλέον, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι οι διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχουν την ευθύνη εφαρμογής των νόμων και ανέφερε ως ενδεχόμενο, αν δεν επιτευχθεί η διεξαγωγή των εκλογών στα ιδρύματα, να «επιστρατευθεί» το Διαδίκτυο, με την ηλεκτρονική ψήφο ή να χρησιμοποιηθεί η επιστολική ψήφος.
Ακόμη, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις φοιτητών που οδηγούν στην αναβολή των διαδικασιών, η υπουργός Παιδείας επέρριψε ευθύνες στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε, μόνο αυτά τα δυο κόμματα δήλωσαν στη Βουλή ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εξέφρασαν την ανάγκη εφαρμογής του. «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο τι συμβαίνει και στο τι θα συμβεί στα ελληνικά πανεπιστήμια γιατί είναι θέμα δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρόμοια θέση διατύπωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι μειοψηφίες παρακωλύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και πολλές φορές φτάνουν ακόμα και στη χρήση λεκτικής ή άλλης βίας», τόνισε.
Επεσήμανε ακόμη ότι «είναι απαράδεκτο το φαινόμενο που παρατηρούμε, μειοψηφίες οι οποίες μεταφέρονται από πόλη σε πόλη να παρακωλύουν και να διακόπτουν τη δημοκρατική διαδικασία.».
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε επίσης ότι «ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί και αφού εφαρμοστεί όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, θα αξιολογηθεί και όπου διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν προβλήματα ή δυσλειτουργίες θα παρέμβουμε».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε σε «μεταφερόμενες μειοψηφίες», οι πράξεις των οποίων, όπως είπε, υπονομεύουν το πανεπιστήμιο. «Όσοι πυροδοτούν την ανωμαλία πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι κάνουν», είπε.
Εξάλλου, σχετικά με τη σημερινή ματαίωση των εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξέδωσε ανακοίνωση ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ, κάνοντας λόγο για «προαναγγελθέν πραξικόπημα».
«Πρωταγωνιστές ήταν αιώνιοι φοιτητοπατέρες και κομματικοί νεολαίοι της ΠΑΣΠ συνεπικουρούμενοι από μεταφερόμενη ομάδα διδασκόντων άλλων πανεπιστημίων. Τα όργανα της Πολιτείας παρακολουθούν άβουλα τη βίαιη επιβολή μιας μικρής, αλλά ασύδοτης ομάδας πάνω στη δημοκρατία. Είμαστε θεατές σε μία φαρσοκωμωδία όπου οι αρμόδιοι έχουν αναλάβει τον ρόλο του ανευθυνο-υπεύθυνου», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
KKE: Εκδηλος ο πανικός της υπ. Παιδείας
Για έκδηλο πανικό της υπουργού Παιδείας έκανε λόγο το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Διαμαντοπούλου.
«Η υπουργός Παιδείας της συγκυβέρνησης καταφεύγει στο συκοφαντικό και πολυχρησιμοποιημένο σενάριο της «βίαιης μειοψηφίας» που εμποδίζει τις εκλογές στα ΑΕΙ - ΤΕΙ για να δικαιολογήσει την αδυναμία της να επιβάλλει το νόμο - πλαίσιο, παρά τη στήριξη όλων των κομμάτων του συστήματος, των μεγάλων επιχειρηματιών, των ΜΜΕ και ενός μέρους πρόθυμων καθηγητών», παρατηρεί σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Σφοδρή κριτική από τον ΣΥΝ
Πυρά κατά της υπουργού Παιδείας εξαπέλυσε και ο ΣΥΝ κατηγορώντας την ότι «διαλύει ότι έχει απομείνει όρθιο στην δημόσια Παιδεία». «Η θιασώτης της τρόικας Υπουργός Παιδείας, η Υπουργός της φωτοτυπίας και οι μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης, αυτής και της προηγούμενης, έχουν απόλυτα την ευθύνη για την κατάρρευση των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Για αυτό και δεν δικαιούται να κάνει υποδείξεις στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο ΣΥΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου