www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Τα light αναψυκτικά σκοτώνουν την καρδιά των ηλικιωμένων;

Τα light αναψυκτικά, όταν καταναλώνονται καθημερινά, μπορεί να μην κάνουν κακό στη γραμμή, φαίνεται όμως ότι μάλλον κάνουν κακό στην καρδιά.

Αμερικανοί ερευνητές, των οποίων η έρευνα παρουσιάστηκε την «Journal of General Internal Medicine», διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που έπιναν καθημερινά λάιτ αναψυκτικό ήταν 44% πιο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή.


Και αυτό είναι επικίνδυνο, έστω και αν δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι υπεύθυνα γι’ αυτό το πρόβλημα υγείας ήταν μόνο αυτά τα αναψυκτικά. «Ισως υπάρχουν και άλλα
χαρακτηριστικά των οπαδών των αναψυκτικών που εξηγούν αυτή τη σχέση» υποστηρίζει η επικεφαλής ερευνήτρια Χάνα Γκάρντενερ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Miami Miller. «Αυτοί οι άνθρωποι ίσως έχουν την τάση για λιγότερο υγιεινές συνήθειες» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Οπως επεσήμαναν η ίδια και η ομάδα της, όσοι καταναλώνουν καθημερινά αναψυκτικά είναι συνήθως υπέρβαροι, ενώ έχουν και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες για καρδιοπάθεια, π.χ. υπέρταση, διαβήτη και υψηλή χοληστερίνη.

Πάντως, παλαιότερες έρευνες, σχετικές με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν τα λάιτ αναψυκτικά, σε ποντίκια έδειξαν ότι τελικά συμβάλλουν στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού. Δεν έχει εξακριβωθεί ωστόσο αν προκαλούν το ίδιο και στους ανθρώπους. «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες με βάση αυτή την έρευνα» δηλώνει σχετικά η Γκάρντενερ υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: