Μείωση στο κόστος κρατικών προμηθειών τουλάχιστον κατά 10%, αλλά και μείωση των τιμών που μπορεί να ξεπερνά το 50% εκτιμάται ότι θα επιφέρει η ριζική αναμόρφωση του πλαισίου υλοποίησης των δημόσιων προμηθειών που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι διαγωνισμοί του δημοσίου για προϊόντα, υπηρεσίες και δημόσια έργα θα γίνονται με ένα νέο σύστημα που θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τις συμφωνίες-πλαίσιο οι οποίες ανοίγουν την πόρτα στις διαγωνιστικές
διαδικασίες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρηματικών κολοσσών.
Στο μεταξύ, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το διοικητικό συμβούλιο της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, με διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην εισαγγελέα κ. Φλωρίδη. Εργο της Επιτροπής είναι να ενοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις, ενώ θα δίνει και τη δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχων.
Στόχος της όλης διαδικασίας είναι να «κεντρικοποιηθούν» οι συμβάσεις του δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις υπηρεσίες (από φύλαξη έως λογισμικό) δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένας φορέας που να αναλαμβάνει τη διενέργεια διαγωνισμού, αλλά ούτε και κανονιστικό πλαίσιο γι΄ αυτούς. Εν αντιθέσει με τις υπηρεσίες, στο κομμάτι των προϊόντων υπάρχουν κάποιες αρχές αν και δεν λειτουργεί το σύστημα κεντρικά. Συγκεκριμένα δεν υπάρχει αξιόπιστη καταγραφή αναγκών, δεν γίνεται έγκαιρα το αίτημα δεν ενοποιούνται τα αιτήματα, κλπ.
Παράλληλα θα συγκροτηθεί μια Επιτροπή Πολιτικής Προμηθειών στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η οποία θα έχει και τον πλήρη έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων. Σημειώνεται ότι τα τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Προστασίας Πολίτη και Αμυνας θα καταγράφονται σε άλλο σύστημα αλλά δεν θα δημοσιοποιούνται. Ειδικότερα για τα δημόσια έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ θα υπάρξει ξεχωριστό σύστημα στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Η «καρδιά» του συστήματος θα είναι το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Προμηθειών (ΕΣΥΔΠ) μέσω του οποίου θα εκτελούνται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για προϊόντα και υπηρεσίες με ορίζοντα πλήρους λειτουργίας του με βάση το Μνημόνιο το 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου