www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Μπαρόζο: Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει


«Είναι ώρα να ενισχύσουμε τη δουλειά που κάνουμε για την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις που ακούγονται για μονομερή εστίαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, σημείωσε πως το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά αφορά και την ανάπτυξη.

Διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα στήριξης της Ελλάδας από την Κομισιόν, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ακόμη η Επιτροπή θέλει να διασφαλιστεί ότι θα γίνεται καλύτερη χρήση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία και πριν το 2013, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα
ανάπτυξης, κάτι, που όπως υπογράμμισε θα δώσει εξαιρετική ώθηση στην απασχόληση και τις επενδύσεις.

Καταλήγοντας, δήλωσε πεπεισμένος πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος καλωσορίζοντας τη στήριξη της Κομισιόν και των Ευρωπαίων Επιτρόπων στην ελληνική προσπάθεια, γνωστοποίησε ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με επιπλέον δράσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα που υιοθέτησε η Ελλάδα και ψηφίστηκε από τη Βουλή, το β' πακέτο ενίσχυσης που αποφάσισε το Εurogroup και το PSI αποτελούν βήματα που θα βελτιώσουν τις οικονομιμές προοπτικές για τη χώρα μου, εξασφαλίζοντας βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο κ. Παπαδήμος. Ωστόσο, αναγνώρισε, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντισταθμίσουμε τα δύσκολα μέτρα που έχουν επηρεάσει την κοινωνική ευζωία στην Ελλάδα με συγκεκριμένα μέτρα, με άμεση επίδραση στην απασχόληση και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε, συμφωνήθηκε η εδραίωση του ταμείου εγγυοδοσίας, η χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, η καλύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων και η βέλτιστη αξιοποίηση προγραμμάτων όπως το ΗΛΙΟΣ. Συζητήθηκε επίσης, η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ελληνικών υπηρεσιών και της συνεργασίας με την Κομισιόν.

Στόχος της υλοποίησης του οικονομικού προγραμματος και των συμπληρωματικών δράσεων, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Oξεία ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ στις δηλώσεις Παπαδήμου - Μπαρόζο: «Από την ανάπτυξη που επαγγέλλεστε σε τι θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο, με μισθό 400 - 500 ευρώ, που δεν φθάνουν να πάρουν ούτε τα αντίγραφα φάρμακα για τα παιδιά τους; Η καπιταλιστική σας ανάπτυξη, που υπηρετεί και η λυκοσυμμαχία σας η ΕΕ, για όλους τους εργαζόμενους, γεννά μόνο βαρβαρότητα, κρίση, πολέμους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Περισσού που καταλήγει με το σύνθημα «Κάτω η δικτατορία των μονοπωλίων, λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή».



Δεν υπάρχουν σχόλια: