www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ)

Στην προσπάθεια για διαρθρωτικές αλλαγές στον χώρο της υγείας και προκειμένου οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων να ενταχθούν σε ένα ενιαίο σύστημα παροχών υγείας, δημιουργήθηκε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας). Ο νέος οργανισμός ενοποιεί τις υπάρχουσες δομές των επιμέρους ταμείων και ταυτόχρονα δημιουργεί μία σύμπραξη του ΕΣΥ με συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρούς και διαγνωστικά κέντρα.

Πλέον, όλοι οι ασφαλισμένοι καλύπτονται και εξυπηρετούνται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ για όλα τα σχετικά θέματα υγείας δηλαδή για νοσηλεία, ιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθυνθούν σε συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρούς, σε ιατρούς μη συμβεβλημένους αλλά πιστοποιημένους για συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας και σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.

Ο συμβεβλημένος ιατρός είναι υποχρεωμένος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ να δέχεται δωρεάν (χωρίς ο ασφαλισμένος να καταβάλει χρήματα) 50 επισκέψεις ασθενών την εβδομάδα και συνολικά 200 επισκέψεις ανά μήνα. Στην περίπτωση που ο συμβεβλημένος ιατρός έχει ξεπεράσει τον παραπάνω αριθμό επισκέψεων, τότε παύει να αμείβεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και ως εκ τούτου η επίσκεψη πληρώνεται από τον ασφαλισμένο. Ο ιατρός υποχρεούται να έχει ενημερώσει τον ασφαλισμένο σχετικά με την αμοιβή του, πριν κλειστεί το ραντεβού και φυσικά η αμοιβή της επίσκεψης είναι στη διακριτική ευχέρεια του ίδιου του ιατρού.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες πρέπει να είναι συνταγογραφημένες από συμβεβλημένους ή πιστοποιημένους ιατρούς είναι δωρεάν στις μονάδες του ΕΣΥ και του ΙΚΑ, ενώ στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όπου ισχύουν τιμές κρατικού τιμολογίου, ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να πληρώσει συμμετοχή ποσοστού 15%. Επιπλέον, τα φάρμακα συνταγογραφούνται από τους συμβεβλημένους ή πιστοποιημένους ιατρούς και το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στο κόστος των φαρμάκων ανέρχεται σε 25% επί της αξίας τους ή σε 10% & 0% όταν πρόκειται για ειδικές κατηγορίες παθήσεων.

Στα ιδιωτικά συμβεβλημένα νοσοκομεία, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ παρέχει δωρεάν νοσηλεία αποκλειστικά και μόνο στους ασφαλισμένους που νοσηλεύονται σε 4κλινα δωμάτια. Αυτό βέβαια δεν ισχύει και για την αμοιβή του ιατρού την οποία επιβαρρύνεται αποκλειστικά ο ασφαλισμένος. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ δεν θα αναγνωρίζει και δεν θα αποδίδει καμία απολύτως αποζημίωση για δαπάνες νοσηλείας που έγιναν σε μη συμβεβλημένη κλινική ή σε διαφορετικού τύπου δωμάτιο από 4κλινο.

Όλες οι σχετικές πληροφορίες και οι λίστες των συμβεβλημένων ιατρών παρέχονται από τα Κ.Ε.Π και την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ http://www.eopyy.gov.gr/Home/StartPage?a_HomePage=Index

Τα διαθέσιμα τηλέφωνα στα οποία οι ασφαλισμένοι μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους είναι το 184 για τις δομές του πρώην Ι.Κ.Α, το 1535 για τα δημόσια νοσοκομεία και απ’ ευθείας τηλεφωνική επαφή με τον συμβεβλημένο ή πιστοποιημένο ιατρό ή με το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Βάσει των παραπάνω, ο ασφαλισμένος μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει προς διευκόλυνσή του, τα υπάρχοντα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, χωρίς ταλαιπωρία αναμονής και με χαμηλό κόστος.

Σας εφιστούμε την προσοχή στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείτε όταν πρόκειται να κάνετε εργαστηριακές - διαγνωστικές εξετάσεις. Επειδή οι τιμές των εξετάσεων διαφοροποιούνται βάσει της ασφάλισης που έχει ο κάθε ασφαλισμένος, θα πρέπει πάντοτε να αναφέρετε ότι ο κύριος ασφαλιστικός φορέας σας είναι το Ι.Κ.Α (με εξαίρεση τους εργαζομένους που έχουν αλλο ασφαλιστικό φορέα πχ ΤΣΜΕΔΕ) και να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο του Ι.Κ.Α καθώς επίσης και την συνταγογράφηση των εξετάσεων από τον ιατρό του Ι.Κ.Α ή απο τον ιδιώτη συμβεβλημένο ιατρό. Με αυτό τον τρόπο θα τιμολογηθούν οι εξετάσεις σας βάσει του κρατικού τιμολογίου που είναι το πιο οικονομικό και εσείς θα επιβαρυνθείτε μόνο με τη συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: