Τροποποιήσεις κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής», που συζητείται στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Στο πλαίσιο του στόχου για επιτάχυνση των δικών, επισημαίνεται ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους ο δικαστικός λειτουργός θα πρέπει να έχει περαιώσει όλες τις δικαστικές εκκρεμότητες της περασμένης χρονιάς, αλλιώς ελέγχεται πειθαρχικά.
Σε ό,τι, αφορά τα διαζύγια, μειώνεται από έναν χρόνο σε έξι μήνες η διάρκεια του γάμου, ως προϋπόθεση για έκδοση συναινετικού
διαζυγίου, που θα εκδίδεται με διάταξη του προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου και ύστερα από παραίτηση από όλα τα ένδικα μέσα ο γάμος θα θεωρείται λυμένος. Έως πρότινος, η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου είχε διάρκεια τουλάχιστον 18 μήνες.
Επιπλέον, με άλλες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου ορίζεται ότι:
* Για τις πολιτικές υποθέσεις η καθ΄ύλην αρμοδιότητα στα Μονομελή πρωτοδικεία θα ανέρχεται πλέον σε ποσό έως 250.000 ευρώ από 120.000.
* Στις αναγνωριστικές εργατικές αγωγές, στις διατροφές και τις αγωγές για τα τροχαία, δεν καταβάλλεται δικαστικό ένσημο για τη διευκόλυνση ανέργων, απολυμένων και θυμάτων.
* Στον διάδικο, που κερδίζει τη δίκη, επιστρέφεται το παράβολο, που έχει καταβάλει.
* Σε όλα τα δικαστήρια, ποινικά και πολιτικά, ο μάρτυρας έχει το δικαίωμα επιλογής θρησκευτικού και πολιτικού όρκου (έως πρότινος δεν υπήρχε ρητή πρόβλεψη για τις πολιτικές δίκες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου