www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Αφορμή για περιορισμό του καπνίσματος και στο σπίτι οι αντικαπνιστικοί νόμοι


Οι νόμοι απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους έχουν ωθήσει αρκετούς καπνιστές να περιορίσουν το τσιγάρο και στο ίδιο τους το σπίτι, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ούτε Μονς του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον καρκίνο στη Χαϊδελβέργη, μελέτησαν τις επιπτώσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε χιλιάδες καπνιστές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βρετανία). Διαπίστωσαν ότι αρκετοί καπνιστές επηρεάστηκαν θετικά, με αποτέλεσμα να περιορίσουν το κάπνισμα και στο σπίτι τους.

Μετά την εφαρμογή των σχετικών νόμων σε κάθε χώρα, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των καπνιστών που σταμάτησε να καπνίζει στο σπίτι αυξήθηκε κατά 17% στην
Γαλλία, 25% στην Ιρλανδία, 28% στην Ολλανδία και 38% στη Γερμανία.

Ο συνολικός αριθμός τσιγάρων που ένα άτομο καπνίζει καθημερινά, είτε σε δημόσιο χώρο, είτε στο σπίτι του, μειώθηκε σημαντικά σε όλες τις παραπάνω χώρες, με εξαίρεση τη Γαλλία.

Η έρευνα έδειξε ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία επηρεάζει ιδιαίτερα όσους καπνιστές ήδη προβληματίζονταν με τη συνήθειά τους και αναζητούσαν αφορμή για να περιορίσουν το κάπνισμα ή να το κόψουν.

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ΠΟΥ , αποτελεί βασική αιτία για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων, ενώ επιβαρύνει γενικότερα την υγεία, ιδίως της καρδιάς.

Σύμφωνα με το ΠΟΥ, το τσιγάρο σκότωσε περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς το 2011, μεταξύ των οποίων 600.000 παθητικούς καπνιστές. Οι θάνατοι από τον καπνό αναμένεται να φθάσουν τα 8 εκατ. ετησίως έως το 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια: