Την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα διατύπωσαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ κ.κ. Δ. Ασημακόπουλος και Β. Κορκίδης μετά από συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.
«Τώρα πρέπει να κάνουμε προτάσεις για να περισώσουμε τον κατώτερο μισθό», δήλωσε ο κ. Ασημακόπουλος και συνέχισε: «Εξηγήσαμε ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν συνδέεται με τον 13ο και τον 14ο μισθό και πολύ περισσότερο με το ύψος του κατώτερου μισθού».
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υποστήριξε ότι ενδεχόμενη επιβολή κατώτερου μισθού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν συνάδει με την δημοκρατία και την κατανόηση των
κοινωνικών εταίρων.
«Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και οφείλουμε να συμφωνήσουμε», είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι «ουτοπία η σύνδεση των μισθών με την ανταγωνιστικότητα».
«Προϋπόθεση για τον κοινωνικό διάλογο», πρόσθεσε, «είναι ο σεβασμός εκ μέρους της κυβέρνησης των συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων, αλλιώς ο διάλογος δεν έχει νόημα».
Τη θέση της ΓΣΕΕ επί του διαλόγου για τα εργασιακά επανέλαβε νωρίτερα στον κ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος. Όπως είπε, «εμείς συζητούμε με τους εργοδότες οτιδήποτε αφορά στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, το μη μισθολογικό κόστος, αλλά επουδενί μισθολογικό κόστος και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν ευθύνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ακόμη ότι στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί «επί της απειλής που ακούγεται ότι θα υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου».
Οπως ανακοινώθηκε, «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε την ισχύ και τη δύναμη των διμερών συμβάσεων και συμφωνιών των κοινωνικών φορέων ώστε ν αποτελούν τη βάση για τη διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα και όχι νομοθετικές παρεμβάσεις που τις ανατρέπουν».
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, που αρνήθηκε να παρευρεθεί στη σημερινή συνάντηση, τονίζει ότι «οι καιροί που ζούμε δεν επιτρέπουν σε κανένα αποφυγή ενός διαλόγου με κριτήρια προσχηματικά».
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει την πίστη του στον κοινωνικό διάλογο, «ακόμα περισσότερο σήμερα για να βρεθούν οι αναγκαίες και κοινά αποδεκτές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα», υπογραμμίζει την αναγκαιότητα «ιδιαίτερα τις στιγμές αυτές, να σταθούν όλοι με την ευθύνη που τους αναλογεί στο ύψος των περιστάσεων» και τονίζει πως «αναμένει και προσβλέπει στην επιτυχή κατάληξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».
Πυρ ομαδόν κατά ΠΑΜΕ
Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή αναβολή της συνάντησης εργοδοτών ΓΣΕΕ, λόγω της κατάληψης των γραφείων της ΓΣΕΒΕΕ από μέλη του ΠΑΜΕ, ο κ. Ασημακόπουλος έκανε λόγο για μία «απαράδεκτη, επιπόλαιη και άφρονα» ενέργεια.
«Προτιμώ να ξεχάσω τι έγινε και τις εικόνες που δεν τιμούν κανένα μας», δήλωσε σχετικά με το ίδιο ζήτημα ο κ. Κορκίδης και συνέχισε: «Θέλω να πιστεύω ότι το ΠΑΜΕ θα αναθεωρήσει, το περιμένουμε στο διάλογο και κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσουμε η επόμενη συνάντηση να γίνει στα γραφεία του ΠΑΜΕ».
Ο διάλογος της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες δεν ξεκίνησε χθες, εξαιτίας της «βάρβαρης και τραμπούκικης» ενέργειας του ΠΑΜΕ, παρατήρησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. «Ήταν», τόνισε, «μια απαράδεκτη παρέμβαση», διαμηνύοντας: «Εμείς δεν παίρνουμε εντολή από κανένα κόμμα, ούτε από το ΚΚΕ εμείς παίρνουμε εντολή από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ και θα τη σεβαστούμε μέχρι κεραίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου