www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Οι Τούρκοι προκαλούν στο Καστελόριζο

Σε μία κίνηση - πρόκληση προχώρησε χθες η Τουρκία, με στρατιωτικό της ελικόπτερο να πραγματοποιεί υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ρω, θέλοντας όπως φαίνεται να αμφισβητήσει τη δικαιοδοσία της Ελλάδος στις θαλάσσιες ζώνες του Καστελορίζου, όπως αυτές ορίζονται βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Λίγες ημέρες μετά τα ωραία λόγια στις συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου τόσο με τον υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και με τον υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, η υπέρπτηση ανεβάζει την ένταση - χωρίς προφανή λόγο. Αυτό που εντυπωσιάζει μάλιστα είναι ότι επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό που έγινε και άκομψα.

Το ελικόπτερο S-70 των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων πέταξε 200 πόδια πάνω από τη Ρω. Η υπέρπτηση έλαβε χώρα στις 15.24, με το τουρκικό ελικόπτερο να έχει εισέλθει στο FIR Αθηνών
από τις 14.51. Δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 το αναχαίτισαν. Υπενθυμίζεται ότι περίπου στα μέσα Νοεμβρίου, οι Τούρκοι είχαν και πάλι πραγματοποιήσει υπέρπτηση στην περιοχή του Καστελορίζου. Συγκεκριμένα, σχηματισμός δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών RF-4 είχε εισέλθει στο FIR ΑΘΗΝΩΝ και έκαναν υπέρπτηση άνωθεν της Μεγίστης σε ύψος 1.000 ποδών.

Το ερώτημα που απασχολεί τα υπουργεία Εξωτερικών (που ήδη ετοιμάζεται να προβεί σε διάβημα προς την Αγκυρα) αλλά και Εθνικής Αμυνας είναι οι επιδιώξεις της Αγκυρας με αυτές τις κινήσεις. Πηγές στην Αθήνα εξέφραζαν το απόγευμα της Δευτέρας την έντονη ενόχλησή τους για τις τουρκικές κινήσεις. Τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι η Αγκυρα δεν μπορεί, όσο και να επιμένει, να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών της περιοχής, αλλά επιδιώκει να θέσει ζήτημα δικαιοδοσίας επί θαλασσίων ζωνών, ώστε να επηρεάσει μία πιθανή μελλοντική οριοθέτηση είτε υφαλοκρηπίδας είτε Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Η Τουρκία βλέπει άλλωστε με ανησυχία τη δειλή αλλά σταθερή ενεργοποίηση της Ελλάδος στο ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο και επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: