www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τροποποίηση για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης γονέων - συζύγων αναπήρων


Μόνο για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τις 5.8.2011 θα έχει εφαρμογή η διάταξη του Ν. 3996/2011 με την οποία ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των γονέων αναπήρων παιδιών και των συζύγων αναπήρων.

Όπως αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, το υπουργείο προτίθεται να τροποποιήσει το άρθρο 37, ώστε να εφαρμόζεται μόνο επί αιτήσεων που κατατέθηκαν ή πρόκειται να κατατεθούν μετά την 5.8.2011.

Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από παρέμβαση 18 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι με ερώτησή τους προς το υπουργείο Εργασίας είχαν επισημάνει ότι η αναδρομικότητα της διάταξης εμπεριέχει ουσιαστικούς κινδύνους για πολλούς γονείς με ανάπηρα τέκνα να αποκλειστούν από το νόμιμο δικαίωμά τους για συνταξιοδότηση.

«Η αναδρομικότητα της διάταξης του άρθρου 37 του Ν. 3996/2011 σε αιτήσεις που είχαν ήδη υποβληθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε οποιοδήποτε στάδιο της συνταξιοδοτικής
νομοθεσίας, πριν την έκδοση οριστικής απόφασης, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ενδιαφερόμενους ασφαλισμένους οι οποίοι διέκοψαν το ασκούμενο επάγγελμα διότι είχαν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά σήμερα ενημερώνονται για την επικείμενη απόρριψη του αιτήματός τους», επισήμαιναν οι 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, όπως προκύπτει και από το έγγραφο του κ. Κουτρουμάνη, το ίδιο το υπουργείο αναγνωρίζει ότι «είναι αρκετές οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί σύμφωνα με το προγενέστερο, ευνοϊκότερο καθεστώς και οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του άρθρου 37, δεν είχαν κριθεί οριστικά από τα ασφαλιστικά ταμεία και δεδομένου ότι η διάταξη είναι δυσμενέστερη ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με το προηγούμενο καθεστώς, το υπουργείο, σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διοίκησης, θα προβεί σε σχετική τροποποίηση της περίπτωσης της παραγράφου 1 του άρθρου 37, ώστε να εφαρμόζεται μόνο επί αιτήσεων που κατατέθηκαν ή πρόκειται να κατατεθούν μετά την 5.8.2011».

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την παράγραφο 1 του άρθρου 37 του προσφάτως ψηφισθέντος Ν. 3996/2011, γονείς ατόμων άγαμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, τα οποία δεν εργάζονται και δεν νοσηλεύονται σε ιδρύματα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα, καθώς και σύζυγοι αναπήρων με ποσοστό 80% και άνω και εφόσον υπάρχει 10ετής έγγαμος βίος, ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 7.500 ημερών εργασίας ή 25 ετών πραγματικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση.

Με το Ν. 3996/2011 είχε προβλεφθεί ότι η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος της διάταξης δεν είχε εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: