www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Γ. Καπελέρης: Δεν διεγράφη κανένα πρόστιμο


«Κανένα πρόστιμο δεν διαγράφηκε και σε καμία περίπτωση οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις δεν σημαίνουν λαθρεμπορική πράξη», δήλωσε ο Γ. Καπελέρης, ο οποίος παραιτήθηκε χθες από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για άσκηση δίωξης σε βάρος του.

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο κ. Καπελέρης απέδωσε τις εκπρόθεσμες ενημερώσεις σε προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Όπως επισήμανε, τα σχετικά πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος, η οποία καθυστέρησε λόγω των εξελίξεων.

Ο κ. Πεπόνης, με βάση την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, Σπύρου Μουζακίτη, ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων,
Ευαγγελίας Πανταζή, για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.

Στην παραγγελία διευκρινιζόταν ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Όπως ανέφερε στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ΄ ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Σημείωνε μάλιστα ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».

Ο κ. Πεπόνης ζήτησε να ερευνηθεί κατά την ανάκριση που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.
Η προκαταρκτική, που διενήργησε ο κ. Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Δ. Σπινέλη, περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: