www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Αυστηρή προειδοποίηση από Μέρκελ


Εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα της Ελλάδας θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της άτυπης συνάντησής της με την Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη στο Βερολίνο.

Η Γερμανίδα αξιωματούχος υπογράμμισε στις σημερινές της δηλώσεις ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα δεν θα μπορέσει να χορηγηθεί εάν η χώρα δεν επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρώτο πακέτο.

Παράλληλα, όπως τόνισε, είναι επιτακτική η ανάγκη να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Η Ελλάδα αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, ωστόσο, παραμένει ειδική περίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Όσον αφορά στη διαδικασία της βαθύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης της ευρωζώνης, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και συμπλήρωσε την προσδοκία της
ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν καταλήξει έως τον Μάρτιο σε σχέδιο επιβολής φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η Γαλλία και η Γερμανία αναζητούν τρόπους για να επιταχυνθεί η αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί σημαντική την πιθανότητα υιοθέτησης της γερμανικής πρότασης για την επιβολή ενός «φρένου χρέους» εντός των ερχόμενων εβδομάδων.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


Οι πιέσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων διατυπώθηκαν και δια στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια σημερινής του ραδιοφωνικής συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR2.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες [για την καταπολέμηση των αιτιών της κρίσης] και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη». «Ωστόσο, [η διαδικασία] μπορεί να επιταχυνθεί, ασκούμε ισχυρές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που συμφωνήθηκαν. Όλα τα πακέτα διάσωσης του κόσμου μαζί δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν εάν δεν καταπολεμηθούν τα αίτια [της κρίσης]», προσέθεσε ο κ. Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: